Nacionalni stožer

Objavljeni svi detalji početka cijepljenja u Hrvatskoj, članovi Stožera učinit će to pred kamerama: ‘Maske ćemo i dalje morati nositi’

P. N.

Foto Matija Habljak PIXSELL

Foto Matija Habljak PIXSELL

"Izgledno je da ćemo početi cijepiti prvo s te dvije vrste cjepiva, dok se za oxfordsko cjepivo očekuje nešto kasnije, ali u prvom kvartalu", dodao jeHrvatska je zasad ukupno naručila 5,6 milijuna doza cjepiva za prvu fazu cijepljenja protiv koronavirusa, potvrdio je danas na presici Nacionalnog stožera Krunoslav Capak. Cijepljenje će biti besplatno, ali neće biti obavezno.


Naveo je da još ne zna hoće li ovo biti sezonsko cijepljenje, ali je sigurno da se radi o najbrže proizvedenom cjepivu u povijesti.


“U EU od početka postoji dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva i ima za cilj da se doze cjepiva koje proizvođači daju pravedno raspodijele među zemljama, koje imaju pravo birati proizvođača. EU je otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi, a počet će s još nekima. Prvo smo dobili na uvid ugovor s AstraZenecom, tj. oxfordskim cjepivom. Stoga smo zatražili 3,6 milijuna doza, ali je zbog ogromnog interesa nismo dobili već 2,7 milijuna”, kaže Capak.
Kaže kako imamo najavu da će registracija Pfizerovog cjepiva biti najkasnije 29. prosinca. Moderna će doboti odobrenje u siječnju 2021.


“Izgledno je da ćemo početi cijepiti prvo s te dvije vrste cjepiva, dok se za oxfordsko cjepivo očekuje nešto kasnije, ali u prvom kvartalu”, dodao je.


Ponovio je koje će biti prioritetne skupine za raspodjelu prvih 125 tisuća doza cjepiva – zdravstveni djelatnici, štićenici staračkih domova i osoblje. U idućoj fazi na red će doći i ostali.


“Cjepivo će biti dragovoljno, ali bi bilo važno da se što veći broj ljudi cijepi kako bi stekli kolektivni imunitet. Sa samim cijepljenjem neće početi era nenošenja maski, jer još ne znamo kako stjecanje imuniteta utječe na mogućnost transmisije virusa”, dodao je Capak.


Što s antivakserima?


“Najvažnije je stručno informiranje građana, a dodatnu kampanju će voditi Vlada, HZJZ i Ministarstvo zdravstva. Stručnjaci će govoriti o učinkovitosti cijepljenja. Najvažnije je znati da cijepljenjem ne štitimo samo sebe, već i druge. To je pitanje društvene odgovornosti”, kaže.


Capak, Božinović i Markotić pristali su se cijepiti među prvima i to – pred kamerama.