Nacionalni stožer

Hrvatska ima još sedam slučajeva zaraze, ukupno ih je – 56: I u Rijeci se pojavio jedan novooboljeli

P. N.

U medijskom prostoru sada dolaze neke druge inicijative i ishitrene mjere, no napominjemo da s nacionalnog aspekta poduzimamo i preporučamo sve što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu. Molimo sve da ne istrčavaju i ne zaletavaju se, a mi ćemo biti u našoj reakciji promptni, rekao je ministar zdravstvaHrvatska od sinoć ima sedam novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom Covid-19, čime je ukupna brojka oboljelih stigla do – 56. Jedan novooboljeli je iz Rijeke, jedan iz Karlovca, a pet iz Zagreba, među kojima je i kardiolog s KBC-a Rebro.


Obavljeno je 835 testiranja, a još ih je 15 u obradi, dok su pod nadzorom ukupno 8.464 građana.


Od novih rigoroznijih mjera, čini se, u ovom času neće biti ništa.
– Kao što smo već rekli, jasno je da ulazimo u treću fazu borbe protiv koronavirusa, koja uključuje mobilizaciju zdravstvenog sustava. Nacionalni stožer civilne zaštite pomno promišlja sve mjere koje donosi i utemeljuje ih na znanstvenim imputima. U medijskom prostoru sada dolaze neke druge inicijative i ishitrene mjere, no napominjemo da s nacionalnog aspekta poduzimamo i preporučamo sve što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu. Molimo sve da ne istrčavaju i ne zaletavaju se, a mi ćemo biti u našoj reakciji promptni, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.


U ovom se trenutku, dodao je, zajedno borimo protiv ove ugroze. “Slušamo i drugačija promišljanja, ali u ovom času struka vodi glavnu riječ i to mora biti svima jasno”, ustvrdio je Beroš.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je da zasad nemaju sve podatke o novozaraženim osobama.


– Ono što je bitno, moramo održavati ovu situaciju, a to je balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine mjera koje donosimo. Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo i da se svi samoizoliramo, jer bi u tom slučaju život stao. Struka daje savjete što je prioritet u ovom trenutku. Epidemiološka situacija nam je još uvijek dobra. Imamo skoro 9 tisuća ljudi u samoizolaciji, među njima imamo i puno kontakata i među njima će se regrutirati budući slučajevi. Naš je cilj da usporimo taj rast, zaključio je Capak.


Ministar Davor Božinović rekao je da je policija dosad dobila 174 dojave o kršenju samoizolacije, dok je četrdesetak slučajeva procesuirano.