Razmjena diplomatskih nota

Hrvatska i Mađarska uzajamno priznaju potvrde o cijepljenju protiv covida

Hina

Foto SERGEJ DRECHSLER

Foto SERGEJ DRECHSLER

Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili predočenje negativnog testa, te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisimaHrvatska i Mađarska potvrdile su u srijedu uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv covida-19, neovisno o tome koje je cjepivo korišteno, priopćio je MVEP.


“Danas su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske razmjenom diplomatskih nota potvrdili uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv covida-19”, navodi MVEP.


Ističe da se potvrde o cijepljenju, koje izdaju nadležna tijela RH, odnosno nadležna tijela Mađarske, uzajamno priznaju i prihvaćaju “neovisno o tome koje je cjepivo korišteno”.
Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili predočenje negativnog testa, te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.


Mađarska vlada je izmijenjenom odlukom 1. svibnja 2021. omogućila priznavanje negativnih PCR testova obavljenih u Republici Hrvatskoj za putovanje u Mađarsku.