Zdrava hrana

Hrvatska i Bugarska najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem

Hina

Foto R. SORIĆ

Foto R. SORIĆ

Među zemljama EU-a najveći je udio poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Austrija, gotovo četvrtinu. Slijede Estonija i Švedska s petinom udjela ekološke u ukupnoj poljoprivrednoj površiniLUXEMBOURG – Hrvatska je uz Bugarsku najviše povećala poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u razdoblju od 2012. do 2018. godine među zemljama Europske unije, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.


Ukupno je u Europskoj uniji u 2018. pod ekološkim uzgojem bilo 13,4 milijuna hektara, odnosno 7,5 posto ukupne aktivne poljoprivredne površine, navodi Eurostat.


Time je u razdoblju do 2012. do 2018. povećana za 34 posto.


U Eurostatu napominju da poljoprivredna površina pod ekološkim uzgojem predstavlja zbroj ‘područja u postupku konverzije’ i »certificiranih područja«. Postupak konverzije uvjet je za dobivanje ekološkog certifikata a »može trajati dvije do tri godine, ovisno o poljoprivrednoj kulturi«, navodi se u priopćenju.Među zemljama EU-a najveći je udio poljoprivredne površine pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Austrija, gotovo četvrtinu. Slijede Estonija i Švedska s petinom udjela ekološke u ukupnoj poljoprivrednoj površini.

U Italiji, Češkoj i Latviji bio je nešto niži od šestine a u Sloveniji je pod ekološkim uzgojem bila desetina ukupne površine.


Hrvatska je sa 6,9 posto udjela u 2018. u skupini s Njemačkom, Francuskom i Belgijom. Ukupno je u 2018. pod ekološkim uzgojem u Hrvatskoj bilo 103.166 hektara poljoprivredne površine, više nego trostruko više nego u 2012. godini.


Time se Hrvatska zajedno s Bugarskom svrstala na čelo zemalja EU-a koje su od 2012. do 2018. najviše povećale poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem.


Samo su dvije zemlje u razdoblju od 2012. do 2018. bilježile smanjenje ekološke poljoprivredne površine – Velika Britanija, za nešto više od petine, i Poljska, za više od četvrtine.


Najveću je ukupnu poljoprivrednu površinu pod ekološkim uzgojem u 2018. imala Španjolska, ukupno 2,2 milijuna hektara i udjelom u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU od 16,7 posto.


Na drugom je mjestu Francuska s dva milijuna hektara i udjelom od 15,1 posto. Treće mjesto pripada Italiji s 1,95 milijuna hektara i udjelom u europskoj ekološkoj poljoprivrednoj površini od 14,6 posto.


Među zemljama s velikim udjelima izdvajaju se još Njemačka s 9,1 posto, Austrija sa 4,8 posto i Švedska sa 4,5 posto.Poljska je na devetom mjestu s 3,6 posto udjela u ukupnoj ekološkoj poljoprivrednoj površini u EU, pokazuje izvješće Eurostata.