Reakcija

HLK oštro osudio napad Ministarstva zdravstva na predsjednicu KoHOM-a

Hina

Foto Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto Sandra Simunovic/PIXSELL

"Kada su napadi ad hominem upućeni od strane vodstva ministarstva prema osobi zaposlenoj u sustavu kojim upravlja to ministarstvo, kao što je slučaj s jučerašnjim pokušajem difamacije liječnice od strane Ministarstva zdravstva, oni u sebi sadržavaju pokušaj ušutkavanja kritičara i implicitnu prijetnju sigurnosti radnog mjesta napadnute osobe", ocijenili su iz Hrvatske liječničke komoreHrvatska liječnička komora (HLK) u četvrtak se ponovno oštro očitovala na, kako kažu, javnu difamaciju koju je Ministarstvo zdravstva jučer pokrenulo prema predsjednici KoHOM-a, liječnici Nataši Ban Toskić.


“Razmjena argumenata, javni dijalog ili polemika je jedno, a priopćenje Ministarstva zdravstva kojim se pokušava diskreditirati pojedinac, potkopati njegov legitimitet je nešto posve drugo. Kada su napadi ad hominem upućeni od strane vodstva ministarstva prema osobi zaposlenoj u sustavu kojim upravlja to ministarstvo, kao što je slučaj s jučerašnjim pokušajem difamacije liječnice od strane Ministarstva zdravstva, oni u sebi sadržavaju pokušaj ušutkavanja kritičara i implicitnu prijetnju sigurnosti radnog mjesta napadnute osobe”, ocijenili su iz Hrvatske liječničke komore.


Istaknuli su i da je njihova kolegica Nataša Ban Toskić predsjednica najveće udruge koja okuplja čak trećinu svih liječnika obiteljske medicine, a koja uspješno godinama javno zagovara interese tih liječnika i interese pacijenata, a sve radi bolje organizacije primarne zdravstvene zaštite.
Zbog toga su, kao i “radi istinitog informiranja javnosti i zaštite interesa i integriteta Ban Toskić, svih obiteljskih liječnika, kao i svih liječnika – njihovih članova”, prisiljeni reagirati i ponoviti već jednom izrečena stajališta o neprihvatljivosti takve komunikacije Ministarstva zdravstva.


Ministarstvo zdravstva jučer je u priopćenju demantiralo navode predsjednice KoHOM-a Nataše Ban Toskić o nemogućnosti obiteljskih liječnika da sudjeluju u brzom antigenskom testiranju (BAT) u domovima zdravlja ustvrdivši da “tiha većina” zdravstvenih djelatnika provodi testiranja. Ministarstvo je u priopćenju istaknulo kako su netočne izjave Ban Toskić da obiteljski liječnici nisu bili upućeni u provedbu testiranja pacijenata BAT-om. “Napominjemo da su liječnici obiteljske medicine u stotinama ordinacija diljem Hrvatske, uz svoj redovni rad, cijelo vrijeme cijepili svoje pacijente, a sada provode i testiranja. No, njih Ban Toskić niti ne spominje”, stoji, uz ostalo, u priopćenju.


Iz Hrvatske liječničke komore taj pokušaj Ministarstva zdravstva da “osobnom difamacijom ušutka predsjednicu KoHOM-a i sam KoHOM” smatraju duboko neprihvatljivim i destruktivnim za javno zdravstvo.


Interes javnog zdravstva je, kažu, da udruge liječnika, Komora, sindikati, udruge pacijenata, kao i pojedini liječnici u javnosti aktivno ukazuju na probleme i predlažu rješenja, što KOHOM, kao i druge udruge liječnika, već godinama čine.


“HLK želi ukazati Ministarstvu zdravstva da hrvatski liječnici i njihove udruge neće šutke promatrati rastuće probleme u zdravstvu. Dapače, svi oni, kao i Hrvatska liječnička komora kao krovna i najveća strukovna organizacija liječnika, uvijek i svugdje će javno zastupati interese javnog zdravstva i liječništva, a ne interese politike i političara”, poručili su.


Iz HLK-a su naglasili i kako liječnici obiteljske medicine svakodnevno daju svoj veliki obol u zbrinjavanju pacijenata u ovoj pandemiji.


Sve to, dodali su, čine uz redovnu, svakodnevnu skrb za oboljele od drugih akutnih i kroničnih bolesti.


“Očito je da postoje brojni problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji se ne rješavaju već godinama, obiteljskih liječnika je premalo, s prevelikim brojem pacijenata na jednog liječnika te sa značajnim administrativnim opterećenjem. Također je i prije omikrona bilo jasno da kapaciteti sustava testiranja na COVID-19 nisu odgovarali stvarnim epidemiološkim potrebama pojedinih razdoblja”, ustvrdili su iz HLK-a.