Vlada

Hitno se mijenja zakon kako bi liječnici mogli sudjelovati u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Evo kako će se osigurati reprezentativnost liječnikaU hitnu saborsku proceduru Vlada je sa sjednice u srijedu uputila dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se liječnicima omogućava reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.


Dopunom zakona će se reprezentativnost liječnika, odnosno Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), osigurati tako da se iznimno od kriterija reprezentativnosti utvrđenoga općim propisom reprezentativnim smatra i sindikat koji ima najmanje dvadeset posto liječnika članova sindikata od ukupnog broja zaposlenih liječnika na koje se kolektivni ugovor primjenjuje.


Foto galerija: Plenković ima koronu, Vlada vratila maske Foto: Davor Kovačević


Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata uređeno je da se reprezentativnim smatra sindikat koji ima najmanje dvadeset posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika zaposlenih na razini na kojoj se utvrđuje reprezentativnost, što liječnici, zbog njihovog premalog broja, do sada nisu mogli ostvariti.
Dopuna zakona u hitnu je saborsku proceduru upućena zbog toga što KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja vrijedi do 31. prosinca, a pregovori o novom KU-u moraju početi 60 dana prije isteka važećeg.


Ovim će se izmjenama, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, omogućiti da liječnici ostvare reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima, uzimajući u obzir njihovu ulogu kao nositelja djelatnosti u zdravstvenom sustavu.


U hitnu proceduru upućene izmjene Zakona o socijalnoj skrbi


Kako bi se omogućio ujednačen početak korištenja prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, odnosno početak korištenja prava na naknadu za osobne potrebe korisnicima koji su ta prava ostvarivali na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, odnosno 17. veljače, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.


“Veliki broj postupaka za priznavanje prava na status roditelja njegovatelja još uvijek nije dovršen, što dovodi do značajnog odstupanja u početku priznavanja toga prava.


Stoga se predloženim izmjenama osigurava ostvarivanje zaštite najosjetljivije skupine korisnika sustava socijalne skrbi koji su bili korisnici prava na status roditelja njegovatelja ili prava na naknadu za osobne potrebe u trenutku stupanja na snagu Zakona”, objasnio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.


Predloženim izmjenama tako se osigurava da se korisnicima koji su status roditelja njegovatelja/njegovatelja imali na dan stupanja na snagu Zakona, i kojima je to pravo priznato temeljem tog Zakona, spomenuto pravo priznaje i naknada isplaćuje od stupanja na snagu Zakona, odnosno od 17. veljače, a ne od izvršnosti rješenja.


Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti


U saborsku proceduru Vlada je uputila Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je usmjeren na poboljšanje strukture sustava upravljanja i financiranja kako bi se omogućilo da znanstveno-istraživački i obrazovni sektor postanu učinkovitiji, funkcionalniji u odnosu na potrebe društva i gospodarstva, a osobito kompetitivniji u europskom kontekstu.


U odnosu na prvo čitanje jasnije su propisane odredbe vezane uz ustroj sveučilišta i sastav sveučilišnog vijeća te postupak izbora predsjednika sveučilišnog vijeća.


Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je kako je propisano da predsjednika sveučilišna vijeća, ako ga se ne izabere u dva kruga izbora, imenuje Hrvatski sabor na prijedlog Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje znanost i tehnološki razvoj, a ne na prijedlog Vlade, kako je to bilo u prvom čitanju.


Izmijenjene su i odredbe o postupku imenovanja članova Nacionalnog vijeća tako da ih imenuje Hrvatski sabor na prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje znanost i kulturu.


Studenti koji studiraju u redovnom statusu moći će biti u radnom odnosu i obavljati samostalnu djelatnost obrta i slobodnog zanimanja i istovremeno ostvarivati pravo na subvencionirani trošak školarine iz državnog proračuna, ali ne i pravo na subvencioniranu studentsku prehranu i studentski smještaj.