Razgovori u Židovskoj općini

HDZ-u novi predah i još tri tjedna za konačni stav o za »Za dom spremni«: ‘Lošu stvar treba iskorijeniti’

Dražen Ciglenečki

Zeljko Lukunic/PIXSELL / Arhiva NL

Zeljko Lukunic/PIXSELL / Arhiva NL

Prije ili poslije ćemo uspjeti. Nadam se da će to biti brzo. U svakom slučaju, siguran sam da jednu lošu stvar treba iskorijeniti, pa je vrijedno to probati, rekao nam je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio RadinZAGREB – Sudionici razgovora o zakonskoj zabrani ustaškog pozdrava »Za dom spremni«, što ih je potaknuo Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, ponovo su se jučer razišli bez ikakva zaključka. Opet su uzeli predah od tri tjedna, nakon čega bi se zainteresirani zastupnički klubovi trebali očitovati o ovoj zakonskoj inicijativi.


Potpuno je jasno da se isključivo čeka konačan stav HDZ-a. I nakon prvog sastanka, koji je u prostorijama Židovske općine Zagreb održan 22. siječnja, Kraus je tvrdio da su svi, odnosilo se to i na HDZ-ova saborskog zastupnika Damira Habijana, dali podršku zabrani »Za dom spremni«. Ali iz HDZ-a su to odmah demantirali. Sam Habijan je kazao da je tek saslušao što su za reći imali pozvani na sastanak.


Praktički su se sve parlamentarne stranke, osim HDZ-a, već izjasnile. Domovinski pokret i Most, koje Kraus niti ne zove na ove razgovore, protiv su stavljanja izvan zakona »Za dom spremni«, lijevo-liberalna oporba daje tomu snažnu potporu, a zastupnici nacionalnih manjina također su za to. Dakle, novi »timeout« određen je jedino zbog HDZ-a, bez čijih se glasova spomenute izmjene Kaznenog zakona ne mogu usvojiti u Saboru.


Zakonsko rješenje
– Prije ili poslije ćemo uspjeti. Nadam se da će to biti brzo. U svakom slučaju, siguran sam da jednu lošu stvar treba iskorijeniti, pa je vrijedno to probati, rekao nam je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.


Budući da u aktualnom sazivu Sabora to može uspjeti samo uz pomoć HDZ-a, bitno je koliko je sve to važno njihovim koalicijskim partnerima iz Kluba nacionalnih manjina, posebno Miloradu Pupovcu i Furiju Radinu. Ako im je zabrana »Za dom spremni« visoko na ljestvici prioriteta, Pupovac i Radin napravit će žestok pritisak na premijera Andreja Plenkovića. Nakon prvog sastanka o ovoj temi Pupovac nam je kazao da bi stav HDZ-a mogao imati reperkusije i na komemoraciju u Jasenovcu. Prošle godine je na mjestu nekadašnjeg ustaškog logora, poslije punih šest godina, održana jedinstvena komemoracija. Sigurno je da je predsjedniku Vlade stalo da tako opet bude 22. travnja, ali jako je upitno je li on spreman zbog toga pristati na zakonsko rješenje što ga je ponudio Kraus, pa čak i da Pupovac i Radin to od njega izričito zatraže.


»Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine«, predložena je odredba Kaznenog zakona koja bi sankcionirala javnu uporabu »Za dom spremni« u svakom obliku, naravno i u grbu HOS-a. Propisalo bi se i da se korištenje navedenih simbola u medijima i na društvenim mrežama kažnjava zatvorom od šest mjeseci do četiri godine. Plenković dosad ničim nije dao naslutiti da bi mogao podržati takav zakon.


Crni i crveni


Premijer ne iskazuje nikakve simpatije za NDH, ali HOS je za njega nešto sasvim drugo, uvijek je branio pravo veterana te postrojbe Domovinskog rata da ističu »Za dom spremni«. Kao predsjednik HDZ-a on je osuđen na neprestano političko balansiranje, pa bi stoga ogromno iznenađenje bilo i da se Plenković složi sa zakonom koji istovremeno ne bi zabranio i komunističke simbole, crvenu petokraku, srp i čekić, slogan »Smrt fašizmu, sloboda narodu«…


U SDP-u naglašavaju da oni neće ništa forsirati, prepustit će inicijativu Krausu, Pupovcu i Radinu te pričekati što će reći HDZ. Ne namjeravaju, međutim, dopustiti da se priča o ovom zakonskom prijedlogu ugasi i prije nego što dođe u Sabor. U jednom će trenutku SDP, ako procijene da HDZ samo odugovlači, kupuje vrijeme dok ne prođe komemoracija u Jasenovcu, poslati u parlamentarnu proceduru Krausov zakon. Eventualno bi ga mogli pretočiti u amandmane na Vladin prijedlog izmjena Kaznenog zakona, za koje je najavljeno da će u Saboru biti do 31. svibnja. U oba bi slučaja HDZ, ali i zastupnici SDSS-a i Radin, morali odlučiti hoće li dići ruku za zabranu »Za dom spremni«.