Uvrede

HDZ se na webu javno ruga političkim suparnicima: ‘Sinčić je infantilan, a Grmoja – mazohist’

Dražen Ciglenečki

Likuju zato što je Amsterdamska koalicija u Crobarometru tek četvrtoplasirana. To je »čudnovata družina i Mrak sinergija«, sprdaju se na HDZ-ovoj straniciZAGREB I službena internetska stranica HDZ-a je, poput Hine, kroatizirala premijera Andreja Plenkovića. Prenoseći Plenkovićeve izjave koje je dao u srijedu, na HDZ-ovom webu piše da je, precizirajući kome smetaju veliki uspjesi te stranke, rekao: »Imate ih koliko hoćete, gledajte koliko ima nesretnika«. Premda je Plenković zapravo upotrijebio izraz – nesrećnici. U nastavku izvještaja ističe se da je premijer iskazao zadovoljstvo izlaskom Hrvatske iz procesa prekomjernih ekonomskih neravnoteža, »za razliku od ‘nesretnika’ i oporbenih ignoranata«.


Oporbeni ignoranti 


Ali, ono što izdvaja HDZ-ovu od stranica ostalih političkih stranaka, i čini je daleko zanimljivijom, su intrigantni autorski tekstovi. Dok se na službenom webu SDP-a ili HSS-a mogu pronaći gotovo isključivo vijesti, HDZ-ov je puno bogatiji. U nedjelju su tako objavili esej ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Dinka Čuture, u kojem je on krivotvorio noviju povijest tvrdeći da je HDZ prva nesocijalistička stranka osnovana na prostoru Jugoslavije. Jučer je, pak, na HDZ-ovoj stranici osvanuo anoniman komentar ankete Crobarometar o izborima za Europski parlament, koji vrvi uvredama na račun njihovih političkih protivnika, odnosno nesrećnika, nesretnika i oporbenih ignoranata. Dan ranije je Nova tv prezentirala podatke iz istraživanja agencije IPSOS Puls prema kojima popularnost predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i dalje pada, ali na HDZ-ovoj stranici više joj se ne rugaju da se »sunovratila«. Razlog je činjenica da se predsjednica Republike, u dogovoru s Plenkovićem, krajem prošle godine odlučila vratiti pod okrilje stranke kojoj je pripadala do stupanja na dužnost. No, političku konkurenciju nimalo ne štede.


Notorni Beljak


Izuzetak je SDP, čije se drugo mjesto u anketi iza HDZ-a samo hladno konstatira. Međutim, uz navođenje da je Živi zid treći citira se »emfatičnu provalu infantilnog Sinčića«: »Druga smo politička stranka u Hrvatskoj, sad idemo po pobjedu, idemo na prvo mjesto«.
Na HDZ-ovom webu se likuje zato što je Amsterdamska koalicija u Crobarometru tek četvrtoplasirana sa samo 7,2 posto biračke podrške. »To je poprilično manje od mehaničkog zbroja pojedinačnih rejtinga stranaka koje sačinjavaju tu čudnovatu družinu. Mrak sinergija«, sprdaju se na HDZ-ovoj stranici. Jednog od prvaka Amsterdamske koalicije, predsjednika HSS-a Krešu Beljaka, nazivaju notornim.


Most (4,9 posto), bi prema ovoj anketi mogao ostati bez mandata u Europskom parlamentu, što kod urednika HDZ-ovog weba izaziva oduševljenje. »Još nekoliko ‘senzacionalnih’ nastupa mazohista Nikole Grmoje, i (samo)poniženi Most mogao bi potpasti pod rubriku ‘ostale stranke’, koje nemaju nikakve šanse da vide Strasbourg«. Prema Startu (četiri posto) ipak nisu bili tako otrovni. »Lako je verbalno, iz staklenog zvona, ‘promijeniti Hrvatsku’, puno je teže na vrijeme registrirati stranku i prikupiti potrebne potpise kako bi se izišlo na izbore u Ličko-senjskoj županiji«. U Crobarometru 16 posto glasova otpada na stranke koje se ne spominju poimenično, a tu su, kako ih kvalificiraju na HDZ-ovoj stranici, »rigidna i nepametna ljevica te samoproglašeni ‘suverenisti’ i lažna desnica«.