Jedan član - jedan glas

HDZ raspisuje unutarstranačke izbore, kandidatima treba 5 posto potpisa od 210.000 članova stranke

Hina

Foto/ Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto/ Sanjin Strukic/PIXSELL

U HDZ-u će se provesti i izravni izbori za predsjednike županijskih, gradskih i općinskih odbora i njihove potpredsjednike. Osim toga, birat će se i temeljni ogranci – gradski, općinski i županijski odbori. Ti će se izbori održati 5. travnja, a drugi krug 19. travnjaZAGREB – Nacionalno vijeće HDZ-a u četvrtak će raspisati unutarstranačke izbore na kojima će se prvi puta novo vodstvo stranke birati po načelu jedan član – jedan glas.


Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održat će zajedničku sjednicu na kojoj bi trebali odlučiti o redovitim unutarstranačkim izborima.


Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je nakon posljednje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća kako je dogovoreno da će unutarstranački izbori bili raspisani 7. veljače, nakon čega će početi procedura izbora predsjednika i zamjenika te četiri potpredsjednika stranke.
Izbori na kojima će biti izabrano novo vodstvo HDZ-a održat će se 15. ožujka, a bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.


U HDZ-u će se provesti i izravni izbori za predsjednike županijskih, gradskih i općinskih odbora i njihove potpredsjednike. Osim toga, birat će se i temeljni ogranci – gradski, općinski i županijski odbori. Ti će se izbori održati 5. travnja, a drugi krug 19. travnja.


Jandroković je najavio kako će se nakon raspisivanja izbora početi uređivati birački popisi.


Po Statutu HDZ-a, da bi se mogli natjecati na izborima, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika te stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto.


Ukupan broj članova bit će definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000.


Potreban broj potpisa kandidati moraju skupiti 15 dana prije izbora kako bi se oko 1. ožujka znalo tko su kandidati za najvažnije dužnosti – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.


Jandroković je najavio kako će na unutarstranačkim izborima moći glasovati svi članovi stranke te da glasovanje neće uvjetovati plaćanjem članarine.Izborni proces trebao bi završiti 16. svibnja Saborom HDZ-a na kojem će se izabrati članovi Predsjedništva te Nacionalnog odbora, novog tijela koje zamjenjuje sadašnji Središnji odbor.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.


Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.


Kovač je najavljujući kandidaturu ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima.Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao.