Gordan Jandroković

HDZ mijenja datum Dana državnosti: Uskoro očekujem prijedlog o tome kad ćemo ga obilježavati. U pitanju je ovaj datum

Hina

snimio Petar Fabijan

snimio Petar Fabijan

Na novinarsku opasku da sam nije isključio mogućnost sabotaže njezine kampanje, kazao je kako je novinarsko „pitanje bilo tako konstruirano da je rekao da ne isključuje da će biti iskakanja“, no da su jasni zaključci koji su doneseni na zadnjem Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, da se ide u potporu sadašnjoj predsjednici. „Očekujem od svih da se odgovorno i ozbiljno ponašaju“, kazao je Jandroković.ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković potvrdio je u ponedjeljak kako „vrlo skoro“ očekuje od Vlade zakonski prijedlog koji bi Dan državnosti, koji se sada obilježava 25. lipnja, ‘vratio’ na nekadašnji 30. svibnja.


„U kontaktu smo s Vladom, očekujemo da će taj zakonski prijedlog doći vrlo brzo u saborsku proceduru, 30. svibnja je datum koji svi nosimo u srcu, on je po meni prirodan, tu slavimo i početak demokracije, sjećamo se svih koji su sudjelovali u demokratskim promjenama, to je bio i početak stvaranja moderne hrvatske države, taj datum je duboko urezan u našu povijest i srca ljudi“, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga Hrvatskog radija.


Očekuje da će Sabor spomenuti zakon donijeti velikom većinom, te da će ga podržati i druge stranke. „Svi koji se sjećaju 90-ih godina sjećaju se da su građani jako dobro prihvatili taj datum, nakon promjene više nikad nismo imali tu vrstu naboja kad smo slavili Dan državnosti“, kazao je.


Grabar Kitarović najbolja kandidatkinja, očekujemo njezinu pobjedu
Naveo je da će predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović svoju kandidaturu za drugi mandat najaviti po povratku iz Sjedinjenih Država, te naglasio da HDZ nema ni organizacijskih ni logističkih problema zato što formalno nije proglasila početak kampanje.


No, ima još tri mjeseca do izbora, naše je uvjerenje i moje osobno da je Kolinda Grabar- Kitarović najbolja kandidatkinja, rekao je Jandroković.


Uvjeren je da će se svi HDZ-ovci držati utvrđenih pravila za kampanju. „Ne samo dobri običaji, nego o i elementarna ljudska korektnost nalaže da, kada su izbori, kad vodimo ozbiljne političke bitke, radimo svi zajedno. Na stranačkim tijelima donijeli smo odluku da ćemo podržati Grabar- Kitarović, očekujemo da će ona pobijediti, i da će svi članovi, posebno dužnosnici dati snažan doprinos njenoj pobjedi“, poručio je.


Nije htio nagađati na koga je mislio Miro Kovač (HDZ) kad je rekao da netko sabotira predsjedničinu kampanju. „Neću tumačiti izjave drugih, svatko neka stoji iza svojih riječi“, izjavio je.


Na novinarsku opasku da sam nije isključio mogućnost sabotaže njezine kampanje, kazao je kako je novinarsko „pitanje bilo tako konstruirano da je rekao da ne isključuje da će biti iskakanja“, no da su jasni zaključci koji su doneseni na zadnjem Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a, da se ide u potporu sadašnjoj predsjednici. „Očekujem od svih da se odgovorno i ozbiljno ponašaju“, kazao je Jandroković.


Nije bilo “jačanja mišića”


Naveo je da se saborska rasprava o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koju je inicirala oporba, mora održati do 18. listopada i da će tako i biti. Nije mogao precizirati kada će Vlada Saboru poslati novi zakon o sprječavanju sukoba interesa, ali očekuje da će ga dati u razumnom roku.


Za probleme sa saborskim kvorumom kod glasovanja u petak, kaže da se nije dogodilo ništa dramatično, odbija teze da se radilo o „jačanju mišića“ Milana Bandića. „To je teorija koja se proširila, ali ne mislim da je bilo bilo kakvo vježbanje mišića. To jednostavno ne bi prošlo, HDZ je stožerna stranka koalicije, svjesni smo da smo koalicija i da moramo usuglašavati stavove i politike, ali u slučaju bilo kakvih ozbiljnijih iskakanja ili prijetnji, odgovorili bi vrlo ozbiljno“, naglasio je Jandroković.


„To nema nikakve veze“, uzvratio je na oporbene teze da se radi o ucjeni kako bi HDZ u zagrebačkoj gradskoj skupštini podržao Bandićev projekt Manhattan.


Predsjednik Sabora kazao je i kako očekuje da aktualni saziv donese Etički kodeks. Očekujem to, to je obveza koju smo sami zadali, rekao je.