Gračac

HDZ i Domovinski pokret sklopili prvu koaliciju! Zanimljivo je da će im oporba biti – SDSS

Dražen Ciglenečki

SDSS je sa šest vijećnika i najjači u Općinskom vijeću, HDZ ih ima pet, a Domovinski pokret i nezavisna Slavica Miličić, koja je također dio većine, po jednogZAGREB – Gračac, prostorno najveća općina u Hrvatskoj, prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je nakon nedavnih izbora dogovorena koalicija između HDZ-a i Domovinskog pokreta.


Dvije stranke desnog centra i desnice, koje su dosad bile u vrlo lošim odnosima, tako su učinile prvi korak u uspostavi suradnje, jednom možda i na nacionalnoj razini. Što je još zanimljivije, u Općinskom vijeću Gračaca, koje će se konstituirati u četvrtak, oporba će im biti SDSS, koalicijski partner HDZ-a u Saboru i Vladi. SDSS je sa šest vijećnika i najjači u Općinskom vijeću, HDZ ih ima pet, a Domovinski pokret i nezavisna Slavica Miličić, koja je također dio većine, po jednog.


Doduše, novoizabrani načelnik općine Robert Juko (HDZ) ne bi imao ništa protiv da ga podržava svih 13 općinskih vijećnika, pa negira da je već postigao dogovor samo s Ankicom Rosandić iz Domovinskog pokreta i Slavicom Miličić.
– Imamo još tjedan dana do konstituirajuće sjednice i dovoljno vremena za razgovore. Nadam se da ćemo biti svi jedinstveni, da će se odluke u Općinskom vijeću donositi konsenzusom. Svi bismo se trebali okrenuti isključivo projektima i da uopće nema oporbe. HDZ, Domovinski pokret i SDSS zajedno za naše malo mjesto, rekao nam je Juko.


Ali, općinska vijećnica Domovinskog pokreta nema takve ambicije.


– Ja s Rajkom Obradovićem iz SDSS-a sigurno neću surađivati. Stvari stoje tako da smo imali više sastanaka i usuglasili smo se da ćemo HDZ, Domovinski pokret i nezavisna vijećnica Slavica Miličić formirati većinu. Ako svejedno ne bi bilo tako, u slučaju da HDZ ipak dogovori suradnju sa SDSS-om, ja bih onda bila u opoziciji. S obzirom da Domovinski pokret nije u dobrim odnosima s HDZ-om, morala sam pitati naše stranačko vodstvo mogu li s njima biti u većini u Općinskom vijeću, Dobila sam za to dozvolu, ali ne i za suradnju sa SDSS-om, naglašava Ankica Rosandić.


I Slavica Miličić nam je potvrdila postizborni savez s HDZ-om i Domovinskim pokretom, ali ona nema ništa protiv da u njemu na kraju bude i SDSS.


– Da, mi smo dogovorili većinu od sedam vijećnika u Općinskom vijeću. U prošlom sam sazivu ja bila u oporbi i nisam ništa mogla, pa sam ovaj put već ranije odlučila da ću biti u većini. Makar, ne bi bilo loše da svi skupa radimo za dobrobit naše zajednice, bez obzira na nečiju nacionalnu i stranačku pripadnost, kazala nam je Slavica Miličić.


SDSS je prije drugog izbornog kruga objavio da su im prioritet Donji Lapac i Gračac. U Donjem Lapcu je njihov Ilija Obradović uspio poraziti SDP-ovca Dacu Vlatkovića, ali Rajko Obradović je u Gračacu izgubio izbore za načelnika, unatoč značajnom angažmanu SDSS-a.


Razlog zašto vijećnica Domovinskog pokreta rezolutno odbija surađivati s Rajkom Obradovićem vjerojatno su njegovi nekoliko godina stari komentari na Facebooku, u kojima se izrazito negativno odnosio prema oslobodilačkoj akciji Oluja.


»Ne rodila ni njivo ni šljivo i sve im se osušilo živo. Hej, dušmani prokleto vam bilo. 4.8. ‘95«, napisao je Obradović 2017., dok se još nije iz Srbije vratio u Hrvatsku.