Odbor za pravosuđe

HDZ i dalje čeka s odlukom o Dobroniću: “Ne odugovlačimo, samo usaglašavamo termin”

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) svjestan je da se sjednica ne može održati bez pristanka HDZ-a jer ne bi postojao kvorum, a nema pojma o navodnom usuglašavanju termina s njimaZAGREB – Prije dva tjedna na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe saslušani su prijavljeni na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, ali to tijelo još nije usvojilo mišljenje o njih petero. HDZ je 9. listopada tražio odgodu glasovanja zbog dodatne informacije Državnog sudbenog vijeća o stegovnom postupku koji oni vode protiv Radovana Dobronića, kandidata predsjednika Republike Zorana Milanovića.


Iz DSV-a su im ono što su smatrali potrebnim dostavili prije deset dana, ali ni to nije bio razlog za sazivanje Odbora za pravosuđe. Riječ je o dosad jedinstvenoj situaciji u procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda. Premijer Andrej Plenković najavio je sastanak predstavnika vladajuće koalicije na kojem će se donijeti konačna odluka o Dobroniću, međutim, to se još nije dogodilo.


Potpredsjednik Odbora za pravosuđe Krunoslav Katičić, inače glavni tajnik HDZ-a, jučer nam je svejedno rekao da oni ne odugovlače i da sve zapravo ide redovnim tijekom.
– Radi se samo o tome da usuglašavamo termin za sjednicu Odbora za pravosuđe, kako bi prisutni mogli biti svi članovi. Ništa se dramatično ne zbiva, sve će se obaviti u okviru rokova, kazao nam je Katičić.


No, za ovu fazu procedure izbora predsjednika Vrhovnog suda nisu propisani nikakvi rokovi, nije precizirano razdoblje u kojem Odbor za pravosuđe mora dati mišljenje. S obzirom na to da Vrhovni sud ionako od srpnja nema svog predsjednika, ništa HDZ ne obvezuje da se požure s očitovanjem o Dobroniću. Predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) svjestan je da se sjednica ne može održati bez pristanka HDZ-a jer ne bi postojao kvorum, a nema pojma o navodnom usuglašavanju termina s njima.


– Kako ovaj tjedan, drugi zaredom što je također zanimljivo, nije planirano glasovanje u Saboru o raspravljenim točkama dnevnog reda, nisam htio forsirati sjednicu Odbora. Pričekat ću tjedan kada će biti glasovanje i onda ću sazvati sjednicu, pa makar HDZ-ovci ne došli. U petak ću znati hoće li se sljedeći tjedan glasovati. Doista ne znam što HDZ čeka, možda je neki problem unutar parlamentarne većine, rekao nam je Jakšić.