ODLUKA SABORSKOG POVJERENSTVA

Grmoja nije uspio sam sebi skinuti saborski imunitet da bi ga Plenković mogao tužiti

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆZAGREB – Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) odobrilo je u četvrtak SDP-ovom Rajku Ostojiću da u mirovanje stavi svoj zastupnički mandat, dok je zahtjev Mostovog Nikole Grmoje da mu se skine imunitet odbacilo kao neosnovan.


O Ostojićevu zahtjevu na sjednici MIP-a nije bilo rasprave, a tko će ga zamijeniti u Saboru još nije poznato jer Klub SDP-a nije dostavio prijedlog.


Rajko Ostojić objavio je nakon izbora Peđe Grbina za predsjednika SDP-a da stavlja svoj saborski mandat u mirovanje do završetka lokalnih izbora 2021. podsjetivši da Grbin nije bio njegov izbor. Tada je predložio i da se za potpredsjednika(cu) Sabora umjesto njega imenuje nekoga drugi, što je Klub SDP-a i napravio imenujući Sabinu Glasovac.
MIP je na sjednici  također kao neosnovan odbacio zahtjev Nikole Grmoje (Most) da sam sebi skine zastupnički imunitet.


“To je jedan jasan pokušaj zlouporabe MIP-a za političke obračune kojima nećemo biti partneri, osim toga formalno on nije ovlašteni predlagatelj za skidanje imuniteta”, kazao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.


Pojasnio je da Grmoja nije ovlašten za podnošenje zahtjeva za skidanje vlastitog imuniteta, već da zahtjev može podnijeti nadležno državno tijelo ili privatni tužitelj koji uz zahtjev mora priložiti i dokaz o podnesenoj tužbi nadležnom sudu.


Nikola Grmoja zatražio je da mu se skine zastupnički imunitet kako bi ga premijer Andrej Plenković i DORH mogli kazneno goniti ako smatraju da je iznio bilo što neistinito o aferi Sabljak i trošenju novca u veleposlanstvima.


Odluke MIP-a na glasanju u petak potvrditi će i saborski plenum.