Šef SDP-a

Grbin reagirao na priču o klanu Jakupi: “U nezgodnoj sam situaciji zbog odvjetničke tajne”

Dražen Ciglenečki

Peđa Grbin / Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Peđa Grbin / Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Odvjetničku tajnu dužan sam čuvati i kao saborski zastupnik, u protivnom bih počinio kazneno djelo, kaže Peđa GrbinDok predsjednik SDP-a Peđa Grbin danima tvrdi da je vladajuća koalicija imenovala Ivana Turudića glavnim odvjetnikom zato da bi se zaštitila od eventualnih istraga za koruptivna kaznena djela, gradonačelnik Buzeta Damir Kajin je u intervjuu našem listu izjavio da je Grbin zapravo isti Turudić.


Kajin optužuje šefa SDP-a: ‘Turudića ne bih nikad predložio, ali i Grbin je bio prokurist Jakupi klana u Puli’

Štoviše, Kajin ističe da cijela Istra automatski povlači paralelu između Turudića i Grbina.


Razlog je, prema tumačenju bivšeg saborskog zastupnika i visokog dužnosnika IDS-a, činjenica da je Grbin »od 2010. do 2014. bio prokurist Jakupi klana, o čemu sam osobno nešto natucao 2015., ali strah je veliki brat pa sam zaključio, kao i opozicija danas, da je lakše prozivati premijere, ministre, IDS, Jakovčića, nego poslovne krugove«.


»Prvo se želim ograditi od termina mafija, kao što su neki pisali. Ne mislim da je problem biti odvjetnik tuženom ili zastupati tužitelja, ali biti prokurist, a prokurist upravlja cjelokupnom imovinom i poslovanjem tog trgovačkog društva, osim što nekretnine ne smije otuđiti, znači da ste čovjek od najvećeg povjerenja«, ocijenio je Kajin.


Albanska mafija


Otkud u ovoj priči klan Jakupi i zašto se Kajin ograđuje od termina mafija? Marko Rakar, kojeg se danas predstavlja kao »političkog konzultanta i savjetnika na području informatičkih sustava i korištenja financijske forenzike u identificiranju zloupotreba, korupcije i kriminala«, objavio je 2015. da je Grbin istovremeno s obnašanjem dužnosti saborskog zastupnika, četiri godine bio prokurist tvrtke Victoria Delfin. Ta je tvrtka bila u vlasništvu Antona i Aferdite Jakupi.


Pojedini desno orijentirani internetski portali su, pozivajući se na određene njemačke medije, otkrili te 2015. da su braća Jakupi, Anton, Kole i Pjetraj, povezani s »albanskom mafijom, točnije klanom Osmani iz Hamburga«. Kajin ne misli da je Grbin bio baš odvjetnik mafije, ali mu je problem to što je on bio »prokurist klana Jakupi«.


Predsjednik SDP-a jučer nam je rekao da nije primijetio da se ljudi u Istri čim čuju Turudićevo ime sjete Grbina.


– Očito je da Kajin zna nešto više od mene. Međutim, zanimljivo je da taj njegov intervju izlazi u Novom listu i Glasu Istre praktično samo nekoliko dana nakon što se vlasnička struktura tih novina promijenila, kazao nam je Grbin.


Završen postupak


O svojoj ulozi »prokurista klana Jakupi« nije htio govoriti.


– Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je o tome odlučivalo 2017. i utvrdilo da sukoba interesa kod mene što se ovog tiče nema. Ja sam u relativno nezgodnoj situaciji zbog odvjetničke tajne koju sam dužan čuvati i kao saborski zastupnik, pa detaljno ni o čemu oko toga ne smijem javno govoriti. Počinio bih kazneno djelo otkrivanjem odvjetničke tajne, zaključuje predsjednik SDP-a.


No, 2015. on se morao očitovati na zahtjev Povjerenstva, koje je protiv njega pokrenulo postupak, ali ga i samo mjesec dana kasnije okončalo.


Povjerenstvo je tada donijelo odluku da u razdoblju dok je Grbin bio zastupnik u Saboru i prokurist poduzeća Victoria Delfin, do 15. listopada 2014. kada je, po službenoj dužnosti, ovo trgovačko društvo brisano iz sudskog registra, on »nije obavljao poslove upravljanja poslovnim subjektom na temelju dodijeljene prokure za zastupanje«.


»Kako je iz prikupljenih podataka i dokumentacije utvrđeno da trgovačko društvo Victoria Delfin nije imalo evidentiran transakcijski račun, niti je ikad započelo s obavljanjem upisanih djelatnosti svog predmetnog poslovanja, dužnosnik nije koristio ovlasti koje proizlaze iz dodijeljene mu punomoći te samim tim nije počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa«, navodi se u rješenju Povjerenstva kojim je završen Grbinov postupak.