Pobuna u stranci

Grbin ne želi otkriti hoće li se povući s čela SDP-a nakon europskih izbora: ‘Saznat ćete sve na vrijeme’

Tihana Tomičić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELLNakon što se splitski SDP pobunio protiv vodstva stranke zbog pokušaja da se sastavi vladajuća većina s krajnje desnim DP-om, sad je pobuna izbila i u Vukovaru – kod imenovanja zamjenika zastupnika iz Vukovara predsjednik stranke odlučio se za svog glavnog tajnika Marka Kričku umjesto za dugogodišnju istaknutu vukovarsku stranačku čelnicu Biljanu Gaća, i zbog toga dobio pobunu u redovima slavonskog SDP-a.


No, kao i obično kad je riječ o odnosu prema bazi, Grbin ih je ignorirao i odlučio da Krička svejedno ide u Sabor. Izjavio je da mu nije drago što je 13 vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavke na stranačke dužnosti, razočarani što će u Sabor umjesto Biljane Gaća ući Marko Krička, ali i poručio – stranka ide dalje.


Naime, Gradski odbor SDP-a u Vukovaru pismom se obratio Predsjedništvu stranke i predsjedniku Peđi Grbinu, te najavio ostavke, uz poruku da je Grbin ovim činom Vukovar isporučio desnici jer se na lokalnim izborima više neće imati tko boriti protiv DP-a i HDZ-a.
– Duboko razočarani i prevareni, kao izabrane članice i članovi Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vukovar dajemo neopozive ostavke na sve stranačke funkcije, navode u pismu.


Oni objašnjavaju da su imali obećanje Iblera i Predraga Freda Matića da će njegova zamjena u Saboru biti Biljana Gaća, a ne Krička, koji je inače iz Siska, ali nije bio kandidat u toj jedinici.


– Šokirani i duboko razočarani činjenicom da je predsjednik stranke prekršio prethodno spomenuti usmeni dogovor te pokazao da se ne drži dane riječi time što donosi odluku da se iduća po redu na listi, Biljana Gaća, preskače, ističemo da je ovo ogroman udarac cijeloj našoj organizaciji. Svjesni isto tako činjenice da predsjednik prema Statutu može samostalno donositi takve odluke, ističemo da takve odluke imaju i svoje posljedice, kažu oni, posebno upozoravajući da su nemjerljive razlike u broju preferencijalnih glasova koje je dobila Gaća u odnosu na Kričku.


Inače, nakon medijskih napisa o tome da se nakon europskih izbora planira povući i ne natjecati više za predsjednika SDP-a, Grbin za naš list kaže kako ništa od toga nije istina, ali i da ne planira demantirati medije, kao ni inače.


– Što ću učiniti ili neću učiniti, saznat će se na vrijeme, kaže Grbin.