Ususret Glavnom odboru stranke

Peđa Grbin jača poziciju predsjednika SDP-a

Tihana Tomičić

Glavni odbor trebao bi regulirati odnose s klubom zastupnika - Peđa Grbin i Mirela Ahmetović / Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL

Glavni odbor trebao bi regulirati odnose s klubom zastupnika - Peđa Grbin i Mirela Ahmetović / Foto PATRIK MAČEK/PIXSELL

Cilj je da se rasprava na Glavnom odboru svede na pravna pitanja, i to na način da se propiše da je klub zastupnika u Saboru tijelo subordinirano Predsjedništvu i predsjednikuZAGREB – U očekivanju sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj bi iduće subote predsjednik stranke Peđa Grbin trebao riješiti krizu s klubom zastupnika, svaka od strana priprema svoju taktiku. Vrh stranke osnovao je i radnu grupu koja će predložiti zaključke, a ti zaključci neće uopće spominjati četvoricu zastupnika predvođenih Rajkom Ostojićem, nego će se predložiti izmjena ključnih stranačkih dokumenata, i to na način da se klub zastupnika proglasi nižim stranačkim tijelom od Predsjedništva i Glavnog odbora.


Izbjeći glasanje


Cilj je, dakle, da se izbjegne glasanje o imenima, isključenjima i raspuštanjima, kako bi se tenzije smirile, a rasprava ponovno svela na pravna pitanja, i to na način da se propiše da je klub zastupnika u Saboru tijelo subordinirano Predsjedništvu i predsjedniku, kako bi se presjekla sadašnja dvostruka linija zapovijedanja u stranci budući da Grbin u klubu u Saboru nema većinu. Tek ako se zastupnici u budućnosti budu oglušivali na te nove odluke vrha stranke, došlo bi do isključenja cijele grupe od 18 zastupnika, koliko se sada izjašnjava protiv Grbina.
S druge strane, u suprotnom taboru, međutim, pozivaju se na članak 45. statuta SDP-a koji, među ostalim, kaže kako »Glavni odbor na prijedlog Predsjedništva SDP-a, dvotrećinskom većinom ukupnog broja glasova donosi izmjene i dopune pojedinih odredbi Statuta SDP-a, pod uvjetom da one ni na koji način ne umanjuju statutarna prava članova stranke, nadležnosti oblika djelovanja članstva i organa Stranke na svim razinama političkog organiziranja«.


Pitanje legitimiteta


Tom odredbom pokušat će se rušiti Grbinov prijedlog, jer će se tvrditi da se njegovim prijedlogom umanjuju prava članova stranke, ali i tražiti dvotrećinsko odlučivanje.
Novim prijedlogom Grbin će zapravo samo htjeti pojačati svoje ovlasti, to jest ovlasti predsjednika, a umanjiti prava drugih članova. SDP je ionako visoko prezidencijalistička stranka, a on će to još htjeti ojačati. Zastupnici su birani izravno od građana, mnogi i preferencijalno, i njihov legitimitet nije manji nego njegov.
Sjednica Glavnog odbora očekuje se 2. listopada, i to opet online načinom, kako bi tenzije bile što manje nakon sukoba koji su u stranci zavladali nakon raspuštanja SDP-a u Zagrebu i Slavonskom Brodu, i isključivanja četiri zastupnika. Za to vrijeme, rejting SDP-a je u zadnjem istraživanju javnog mnijenja opet pao, te sada iznosi svega 13 posto, a SDP više nije prvi izbor birača na ljevici, već je to Možemo!.