Bira se vodstvo stranke

Grbin i Kolar u borbi sa šalabahterima: SDP danas u drugom krugu izbora bira predsjednika

Tihana Tomičić

SDP-ovci danas biraju šefa stranke / Foto D. KOVAČEVIĆ

SDP-ovci danas biraju šefa stranke / Foto D. KOVAČEVIĆ

Grbin računa i glasače Ranka Ostojića, a Kolar na birače Mirele Ahmetović, a rezultati bi se mogli znati večeras oko 20 satiZAGREB  SDP danas u drugom krugu izbora bira predsjednika – kandidati su Peđa Grbin koji u bitku ulazi s otprilike 40 posto glasova te Željko Kolar s 25 posto glasova iz prvog kruga. Grbin računa i glasače Ranka Ostojića, a Kolar na birače Mirele Ahmetović, a rezultati bi se mogli znati večeras oko 20 sati.Uoči drugog kruga izbora pojavili su se i novi šalabahteri. Naime, osim što svi članovi imaju pravo birati novog predsjednika između Peđe Grbina i Željka Kolara, na tri mjesta se izbori i ponavljaju jer je bilo propusta u prvom krugu, a najveće od tih birališta je Vukovar.


Rezultati izbora za Predsjedništvo mogli bi se promijeniti nakon tih ponovljenih izbora, stoga su se pojavili i novi šalabahteri koji sugeriraju za koga glasati ne samo za predsjednika, već i za Predsjedništvo i Glavni odbor.

Na šalabahteru koji kola u korist Željka Kolara, stoji i preporuka da se za Predsjedništvo glasa za Gorana Kotura iz Splita, Marinu Opačak Bilić iz Slavonskog Broda, Željka Sabu iz Vukovara, ali i za dva Riječana – Vojka Brauta i Sandru Krpan. Za sve njih od ranije je poznato da podržavaju Kolara, i nema iznenađenja što su se našli na ovom šalabahteru, a jedino je pomalo čudno da se na šalabahteru nalazi i ime potpredsjednice riječkog SDP-a Sandre Krpan, koja je u prvom krugu bila na suparničkom šalabahteru, u timu Peđe Grbina.


Kako joj je nedostajalo samo tridesetak glasova da u prvom krugu uđe u Predsjedništvo, Krpan se očito sada potrudila za podršku s obje strane, a moguće je i da je »lažno« ugurana na šalabahter kako bi se izgurala Biljana Gaća, čelnica Foruma mladih SDP-a, koja u Vukovaru pripada struji suprotnoj Kolarovoj, i koja smeta Željku Sabi na njegovom terenu.Pritom je na ovim izborima bilo dosta imena koja su se našla na šalabahterima svih kandidata za predsjednike, pa to nije nešto posebno neuobičajeno, no u ovom fotofinišu takve manipulacije ipak ne mogu proći nezamijećeno. Društvene mreže, inače, pune su osuda ovog šalabahtera, koji se pripisuje čelniku stranke u Vukovaru Željku Sabi, za kojega je Grbin već javno poručio da bi bilo najbolje da se povuče iz Predsjedništva, jer iza sebe ima presudu za političku korupciju.