Šef SDP-a

Grbin: HDZ-u odgovara samo šutnja, a ja šutjeti neću

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Milanović je često bezobrazan, ja sam fin, a Marko je profesor filozofije. HDZ-u odgovara samo šutnja, a ja šutjeti neću", rekao je Peđa GrbinPredsjednik SDP-a Peđa Grbin upitao je u srijedu u Zadru u vezi s današnjom odlukom Državnoga sudbenog vijeća (DSV) o suspenziji dvojice osječkih sudaca treba li za reformu pravosuđa doista Zdravko Mamić.


DSV je danas donio odluku o suspenziji sudaca Županijskoga suda u Osijeku Darka Krušlina i Zvonka Vekića, protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo stegovni postupak zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, kojemu su sudili.


“Je li nam za reformu pravosuđa doista potreban Zdravko Mamić?” upitao je Grbin te dodao kako za Vrhovni sud prava kandidatkinja profesorica Đurđević i kako “očekuju da je DSV potvrdi, a da HDZ, stranka koja je na optuženičkoj klupi ne opstruira njezin izbor“.
“Sve lokalne sredine imaju probleme s pravosuđem, a u Zadru pravosuđe pati više od 30 godina pod jarmom jednog čovjeka i jedne stranke”, ocijenio je Grbin na konferenciji za novinare s Markom Vučetićem, neovisnim kandidatom za dužnost zadarskoga gradonačelnika na lokalnim izborima.


Neovisni kandidat Marko Vučetić, koji na izbore izlazi uz potporu koalicije SDP-a i Akcije mladih, komentirao je objavu “Nacionala” o lažnom iskazu Drage Tadića u korist Božidara Kalmete.


Tjednik “Nacional” u najnovijem broju tvrdi kako posjeduje dokaze da je na zatvor osuđeni Drago Tadić priznao da je 2018. na suđenju Kalmeti za izvlačenje novca iz HAC-a lažno svjedočio u njegovu korist.


“To nitko nije prenio, a Drago Tadić je dao iskaz da je lažno svjedočio u slučaju Kalmeta. Ovo nije pravna država jer u Zadru postoji osoba koja je pretvorila grad u utvrdu. Moj protukandidat je Božidar Kalmeta, a ne Branko Dukić. U Zadru su institucije kapitulirale. Pozivam DORH da reagira na objavu da je Tadić omogućio oslobađajuću presudu Kalmeti. Hoće li pravosuđe kapitulirati pred Mamićem, Kalmetom i Šeksom, ovisi o aktiviranju pozitivne građanske snage”, poručio je Marko Vučetić.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je i govor koji smeta HDZ-u. “Milanović je često bezobrazan, ja sam fin, a Marko je profesor filozofije. HDZ-u odgovara samo šutnja, a ja šutjeti neću”, rekao je.


Na pitanje hoće li u Zadru profesor filozofije pobijediti doktora (gradonačelnik Branko Dukić), Grbin je odgovorio kako vjeruje u potporu zadarskih SDP-ovaca. Oni su, dodao je, u stanju napraviti ono što govore.