DARINKO DUMBOVIĆ

Gradonačelnik Petrinje: “Hvala svima, ali volonteri nam više ne trebaju”

Hina

Foto Nikola Cutuk PIXSELL

Foto Nikola Cutuk PIXSELL

Poručio je da su im potrebni profesionalci i sustav koji treba funkcionirati, pri čemu sve struke treba platiti jer, kakao je objasnio, "kad nekog platiš imaš određene rokove koji se moraju ispoštovati, a ako budemo sad kasnili onda će nam sve kasniti".ZAGREB – Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović poručio je u četvrtak da potresom pogođenom području više ne trebaju volonteri već sustav koji će funkcionirati te stručni timovi koji će u zadatim rokovima vršiti pregled oštećenih objekata.


“Statičari su odradili jedan dio posla i mogu reći svima njima koji su volontirali veliko hvala, nama više ne trebaju volonteri u tom smislu nego mi trebaju ljudi koji će dobiti posao, koji će biti plaćeni i koji će na neki način imati rokove”, rekao je Dumbović nakon posjete francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yves Le Driana.


U gradu Petrinji je, po njegovim riječima, obavljeno tek nešto više od šest tisuća pregleda od potrebnih 13.000.
Poručio je da su im potrebni profesionalci i sustav koji treba funkcionirati, pri čemu sve struke treba platiti jer, kakao je objasnio, “kad nekog platiš imaš određene rokove koji se moraju ispoštovati, a ako budemo sad kasnili onda će nam sve kasniti”.


Poručio je da preporuke koje danas donosi Vlada moraju imati posebne poruke i okvire u kojima će biti postavljena struka.


Dumbović vjeruje da se okvir štete može dobiti uz pomoć timova sastavljenih od statičara, građevinca, projektanta i sudskog vještaka koji će ponovno prolaziti sela.


“Pitanje svih pitanja je – je li ono što je crveno crveno i je li ono što je žuto postalo malo žuće, ili crvenije”, kazao je, dodavši kako velik problem predstavljaju slučajevi poput kuće s crvenom naljepnicom zbog koje su susjedne kuće neupotrebljive.


Petrinjski gradonačelnik poručio je da su im važni i gospodarski objekti koji su “ključ cijele priče i ključ svega od čega grad može živjeti”.


Izvijestio je da se novac od države troši na elementarne stvari potrebne ljudima, od dovoza materijala do nabave dimnjaka, pri čemu prioritet moraju dati objektima koje se može brzo obnoviti.


Zanima ga hoće li moći raspisati brzi natječaj od 10 milijuna kuna za razrušene gospodarske objekte kako bi nakon procjene sudskog vještaka mogli pomoći poduzetnicima s bar 20 ili 30 posto.


Predlaže da natječaj bude brz, ne dulji od tri mjeseca i da ga ne usporavaju žalbe i molbe kako bi brzo reagirali i dali novac gospodarskim objektima, za radna mjesta i za stambeno-poslovno kontejnersko naselje s obzirom na to da 150 poduzetnika želi ostati u Petrinji.