Bivša predsjednica na Olimpijadi

Grabar Kitarović se javila iz Tokija: ‘Svi koji se žale na mjere u Hrvatskoj, trebali bi vidjeti kako je ovdje’

P. N.

O spekulacijama da bi mogla postati glavna tajnica NATO-a rekla je da je počašćena, ali da to u ovom trenutku uopće nije temaBivša predsjednica Hrvatske i članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Kolinda Grabar Kitarović ovih dana boravi na Olimpijskim igrama u Tokiju.


“Dojmovi su pomiješani, jako mi je drago da se Igre ipak održavaju jer to je nekakav znak da ulazimo u neko novo normalno, znak otpornosti čovječanstva. Međutim, mjere su takve da nije niti nama ni gledateljim ni organizatorima svejedno i ne osjećamo se sasvim opušteno, a mogu tek zamisliti kako je sportašima koji nastupaju pred praznim gledalištima. Svako jutro se ovdje testiram, maske su obvezne, razmak od jedan metar, ne smijete razgovarati u liftovima i slično. Međutim, razumije to sve, to je pravo domaćina Japana, njihovo je pravo pobrinuti se za zdravlje, osigurati svoje državljane”, rekla je Grabar Kitarović za N1, dodajući da će predstavljati hrvatske navijače u Japanu.


Komentirala je i borbu s pandemijom.
“Veliki sam pobornik cijepljenja, cijepila sam i sebe i svoju obitelj i djecu protiv svih bolesti za koje postoji cjepivo, protiv bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. To je jedini način za koji ja držim da možemo pandemiju u konačnici zaustaviti, da ne dolazi do novih sojeva virusa koji će nam iskomplicirati život. Svi koji se žale na mjere u Hrvatskoj možda bi trebali vidjeti kakve su im mjere ovdje i vidjeti da može biti puno, puno strože i da je živjeti u ovakvim uvjetima nešto što nije tipično ljudskom biću. Cjepiva su iskorijenila mnoge smrtonosne bolesti, uključujući i velike boginje. Cjepivo je to koje ima nuspojava, ali treba slušati medicinsku struku jer dobrobit cjepiva je puno veća nego što su potencijalne nuspojave”, rekla je.


O spekulacijama da bi mogla postati glavna tajnica NATO-a rekla je da je počašćena, ali da to u ovom trenutku uopće nije tema. Komentirala je podršku Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića.


“To je hipotetsko pitanje koje je vjerujem i njih zateklo, no drago mi je da su obojica instiktivno pozitivno reagirali i drago mi je kad mi bilo tko pruži potporu iz Hrvatske, bez obzira na to kakav je bio naš odnos ili kakva su naša politička opredjeljenja. Izašla sam iz unutarnje politike i pokušavam nastaviti raditi dalje ne samo na vlastitoj karijeri već i za dobrobit države”, zaključila je Grabar Kitarović za N1.