Predsjednica u Svetom Petru u šumi

Grabar-Kitarović: Korupcija je sveprisutna u društvu

P. N.

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

"Danas imamo ozbiljan slučaj koji je, čini mi se u drugostupanjskom postupku gdje su u VSOA-i pronevjereni veliki novci. Sudski postupak se upravo vodi, a hoće li to ići još dublje i dalje, vidjet ćemo. Bili smo svjedoci i činjenice da su curili podaci, no smatram da je u SOA-i sada stanje malo bolje", izjavila je Grabar-KitarovićSVETI PETAR U ŠUMI HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je upozorila da je korupcija sveprisutna u društvu, da nije samo u politici, a najviše ju zabrinjava što je prisutna i u, kako je rekla, agencijama koje bi se trebale baviti upravo borbom protiv korupcije.


 “Danas imamo ozbiljan slučaj koji je, čini mi se u drugostupanjskom postupku gdje su u VSOA-i pronevjereni veliki novci. Sudski postupak se upravo vodi, a hoće li to ići još dublje i dalje, vidjet ćemo. Bili smo svjedoci i činjenice da su curili podaci, no smatram da je u SOA-i sada stanje malo bolje”, izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Svetom Petru u šumi.


 
Hrvatska predsjednica zauzela se za zapošljavanje mladih obrazovanih ljudi u sigurnosne službe, posebno onih koji su stručni u kibernetici, čime će se “jednom posebnom etikom i potpisivanjem obveze čuvanja tajni država riješiti velikim djelom korupcije koja se nažalost ne može iskorijeniti ni u jednom društvu, već se mora sankcionirati”. 


 Na pitanje novinara koliko je dugo znala za ovaj slučaj te je li s njim upoznat i premijer Andrej Plenković, odgovorila je kako svi znaju za to, da je ovaj slučaj javno poznat te se javno vodi i postupak. 


Ne mogu se miješati u rad službi, postoje nadzorna tijela


 “Više puta sam razgovarala s onima koji su vodili istrage da vidimo koliko to duboko ide. No, isto tako sam svjesna svojih ovlasti da se ne mogu miješati u rad samih službi, već postoje nadzorna tijela među kojima je i savjet za koordinaciju rada službi i tu će se sasvim sigurno poboljšati cijela ta koordinacija”, poručila je Grabar-Kitarović.


 Sinoćnje sučeljavanje na javnoj televiziji doživljava kao dobru prigodu da se na djelu vidi svih jedanaest predsjedničkih kandidata.


Razočarana što nije bilo toliko prigode govoriti o životnim pitanjima


 “Moja želja je oduvijek bila ne favorizirati niti podcjenjivati nikoga, jer su svi oni skupili potpise i postali kandidati za predsjednika, odnosno predsjednicu. Malo sam razočarana što nismo imali toliko prigode govoriti o životnim pitanjima i predstaviti svoje programe, no mislim da su gledatelji dobili jedan dobar dojam tko stoji za što, odnosno za razvoj Hrvatske, odnosno tko se fokusira više na ljude i državu, a tko više na sebe”, rekla je.


 “Mislim da je narod doista pametan u tom smislu da prepozna programe, da prepozna tko ih zastupa, odnosno tko je s njima i među njima. Trebali bi prestati razgovarati o ideološkim pitanjima, pogotovo onima koja dijele narod”, zaključila je Grabar Kitarović.