Prisjećanje

Godišnjica smrti Tonija Hnojčika obilježena početkom rada na arhivi njegovih fotografija

Portal Novilist.hr

Foto Facebook / Srećko Niketić

Foto Facebook / Srećko Niketić

Zahvaljujući inicijativi njegovog sina Kristijana Hnojčika, sav opus kojeg je njegov otac, veliki Toni ostavio za sobom, postati će dostupan javnostiDARUVAR Na današnji dan prije godinu dana novinarski svijet potresla je vijest kako među nama više nema “dobrog duha zapadne Slavonije”, kako smo ga zvali, ratnog fotoreportera, fotografa čeških korijena rođenog u Daruvaru – Tonija Hnojčika.


Nekadašnjeg studenta praške Akademije nije bilo moguće vidjeti bez bar tri fotoaparata ovješenih oko vrata kao i osmjeha koji je gotovo uvijek krasio njegovo lice srdačne osobnosti i iskonske kolegijalnosti. Ukoliko biste ga zamolili da vam fotografira neki događaj ili bilo što što bi vam trebalo – nikada vas ne bi odbio niti vas ikada tražio išta zauzvrat, a preživljavao je od male mirovine i kao podstanar na zagrebačkoj Knežiji. Toni Hnojčik bio je oličenje iskonske kolegijalnosti, prijateljstva, zaljubljenik u istinu i pravdu, život i njegovu istinsku, kako ljepotu tako i bol. Tome, uostalom, svjedoče i njegove fotografije koje obih dana počinju dobivati centralno mjesto na internetu.


Ipak, sam Toni Hnojčik bio je toliko mnogo više od fotografije i osmjeha, kolegijalnosti i istinoljubivosti, toliko mnogo dalji i dublji od svih priznanja i nagrada kojima je njegov rad ovjenčan, i toliko je mnogo još imao za dati…. Upravo stoga ne čudi činjenica kako, kome god Hnojčika spomenuli – ni od koga nećete doživjeti do li pozitivnu reakciju, samo riječi hvale i izraze poštovanja. Toliko je velik, velik čovjek bio. I uvijek, zauvijek slobodan i svoj.
Napustio nas je prije točno godinu dana, nakon kratke i smrtonosne bolesti karcinoma krvi no – zahvaljujući inicijativi njegovog sina Kristijana Hnojčika, sav opus kojeg je njegov otac, veliki Toni ostavio za sobom, postati će dostupan javnosti.


“Nije bilo nikakve dvojbe kako će se početi raditi na okupljanju, digitalizaciji, zaštiti autorskih prava i objavi fotografija – čekao se samo protok vremena koje nam je svima, njegovima najbližima, bilo potrebno da se koliko toliko oporavimo od njegove nenadane smrti te da rješenje ostavinske rasprave postane pravomoćnim. Od nenadane smrti se nismo oporavili ali smo odlučili krenuti naprijed i ostvariti projekt koji će mog oca učiniti besmrtnim, baš kako i zaslužuje. Nama, pak, koji radimo na projektu stvaranja arhive, taj rad nemalo pomaže u izlječenju jer Tonija Hnojčika, čovjeka, oca i prijatelja, bila je privilegija, iznimna privilegija poznavati.”, pojasnio je Kristijan svoju inicijativu.


Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko pozdravio je ovu inicijativu. “Smatramo da je to hvale vrijedna inicijativa kojom će se ostavština kolege Hnojčika dostojno obilježiti i sačuvati. Ono što je posebno važno jest – generacijama koje dolaze omogućiti uvid, upoznavanje s njegovim radom.”, izjavio je Zovko te dodao kako, kao Hrvatsko novinarsko društvo “Nismo direktno uključeni u projekt, no, HND ga svakako podržava, u skladu s trenutnim mogućnostima. Naravno da nam je drago što će prezentacija arhive prvi puta biti svečano predstavljena u Novinarskom domu u koji je često dolazio i sam kolega Toni Hnojčik. “


Zatečeno stanje analognih materijala broji se u nekoliko stotina nerazvijenih filmova dok se digitalna građa nalazi na tri vanjske memorije sa nekoliko desetaka tisuća datoteka fotografija koje je, svojim prepoznatljivim i osupnjujućim stilom, obradio sam Toni Hnojčik. Vrijeme završetka arhive nije moguće predvidjeti no partneri u projektu od iznimne kulturne, novinarske, fotoreporterske i povijesne važnosti su, uz Hrvatsko novinarsko društvo, češka “Jednota”, Grad Daruvar, Veleposlanstvo Republike Češke te brojne organizacije sa kojima je Toni Hnojčik tijekom svoje iznimno produktivne karijere surađivao.


Piše: Iva Anzulović