Zlata Hrvoj Šipek

Glavna državna odvjetnica o curenju informacija: “Mi to ne možemo znati, razočarana sam prozivanjima da smo nesposobni i nestručni”

P. N.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Uspjelo se održati ažurnost, rješavao se jedan značajan dio predmeta iz ranijih godina. Kako će biti u drugoj polovici godine, jako je teško reći. Imamo ljude u samoizolaciji, pojavilo se u Uskoku", rekla je Zlata Hrvoj ŠipekZAGREB – Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek održala je konferenciju za novinare što je vrlo rijetko za osobu na ovoj dužnosti, a dogodilo se nakon što je premijer Andrej Plenković javno kazao kako bi bilo dobro da ona objasni način rada DORH-a poglavito vezano uz curenje informacija u istrazi u aferi Janaf.


Na pitanje zašto se kompromitiraju tajni izvidi, odnosno zašto osobe koje su pod istragom doznaju da ih se istražuje odgovorila je:


“Mi to ne možemo znati. Provedemo unutarnju kontrolu i znamo da na tom predmetu radi vrlo uzak krug ljudi”, odgovorila je Hrvoj Šipek.
Na pitanje je li premijer trebao biti obaviješten o tajnim istragama i izvidima kazala je:


“Državno odvjetništvo postupa u skladu sa zakonom u Ustavu. Državno odvjetništvo niti ja kao glavna državna odvjetnica nemamo obvezu obavještavati premijera o istragama.


Naravno, Državno odvjetništvo surađuje s policijom i SOA-om i kad bismo došli do podataka ugroze nacionalne sigurnosti, to bismo razmotrili i onda bi svaka od tih institucija donijela odluku o obavještavanju. Vlada nema ništa s tim”, odgovorila je.


Govoreći o korupciji i organiziranom kriminalu, kazala je kako su “hrabro zagrizli u tu jabuku”.


“Ali doživjeli smo prozivanja da smo nesposobni, nestručni, to me podosta razočaralo. U DORH-u rade ljudi koji se trude svojim radom i znanjem i odgovornošću učinkovito progoniti počinitelje kaznenih djela”, rekla je Hrvoj Šipek.


“Državno odvjetništvo se nalazi na neki način u mini reformi. Otkazali smo neke stručne skupove zbog koronavirusa. Zbog toga sam odlučila da sa svojim suradnicima obiđem županijska državna odvjetništva da vidimo kako rade, kakvi su rezultati rada.


Namjera mi je sastaviti jedno izvješće i o tome izvijestiti ministra uprave. Što se tiče rada i organizacije rada, to je bilo različito od jednog državnog odvjetništva do drugog. Uspjelo se održati ažurnost, rješavao se jedan značajan dio predmeta iz ranijih godina. Kako će biti u drugoj polovici godine, jako je teško reći. Imamo ljude u samoizolaciji, pojavilo se u Uskoku. U kojoj mjeri će to utjecati na rad i rezultate je teško prognozirati”, otkrila je.