Povorka

HOD ZA ŽIVOT Ginekolog koji odbija raditi pobačaj: Nije lijenost, to je promišljena odluka

Portal Novi list, Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

U Zagrebu se odvija Hod za život, okupljeni poručuju da žele mijenjati važeći zakon o pobačaju.Organizatori povorke “Hod za život”, koja je prijepodne krenula pozivajući na zakonsku i drugu zaštitu nerođene djece te očuvanje prava na priziv savjesti, poručili su u subotu kako je važeći zakon o prekidu trudnoće star već 45 godina, pa je, po njima, vrijeme da se promijeni.


Foto galerija: Hod za život u Zagrebu Foto: Davor Kovačević


U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene sa ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.


Markić: Grga ima pravo na život


“U Saboru imamo zastupnike koje se zalažu da se može usmrćivati nerođenu djecu do poroda, zato smatramo da je nužno promijeniti zakon i uspostaviti pravni okvir koji se temelji na znanosti koja kaže da život počinje začećem”, rekla je uoči početka povorke Željka Markić iz udruge “U ime obitelji”.

Osvrnula se na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njeno dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom.


“Grga ima pravo na život, ima pravo na svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu. Moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami”, rekla je Markić ,prenosi N1.Naglasila je kako bi hrvatsko društvo trebalo jednako tretirati sve bolesne, i one rođene i one nerođene, dok bi svaka majka morala dobiti psihološku pomoć i ekonomsku potporu u slučaju dijagnoze teške bolesti njezinom djetetu.


Govorio ginekolog s prizivom savjesti


Na prosvjedu je govorio i dr. Boris Ujević iz zagrebačke kliničke bolnice Sv. Duh. On je ginekolog koji se poziva na priziv savjesti i odbija raditi pobačaj.“Imam 55 godina. Prije 55 godina sam bio star 1 sekundu, pa minutu, pa sat pa tjedan pa godinu, sve do sada.


Kad bi svi ljudi bili svjesni da su nekad bili stari sekundu, Hod za život ne bi bio potreban.


Porodništvom se bavim preko 30 godina. Govori se da se medicina uči iz pacijenta, a ne iz knjiga.Što se više bavim pacijentom, to postajem bolji liječnik. Može se reći i da što se više susrećem s majkama i nerođenom djecom, učim se životu i postanem bolji čovjek.


Kada se susrećem s trudnicom, susrećem se s dvije osobe, majkom i nerođenim djetetom. Oni meni nisu samo pacijenti, nego i moja dva učitelja.“Nije to iz hira ili inata…”


Kad se u bolnici u kojoj radim koristim prizivom savjesti, ja se time ne koristim od jučer, nego od 1997. godine.


Ne želim sudjelovati u rađenju abortusa, to ne činim iz hira ili inata, ili kako se čuje u medijima, od lijenosti.To je promišljena odluka koju sam naučio kroz medicinu i biologiju. To sam naučio od majke i njezinog nerođenog djeteta.


Ja svoju nastavu pohađam redovito, kad se susrećem u ordinaciji s majkom i nerođenim djetetom kojemu kuca srce i koje se kreće.


Blago vama koji ste došli ovdje s tom sviješću. Život treba poštovati i život je zakon”, rekao je dr. Ujević, prenosi Index.Povorka u 11 gradova


Članica organizacijskog tima “Hoda za život” Andreja Duvančić napomenula je da se povorka održava u 11 gradova.


“Za brigu o nerođenom djetetu potrebna je ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva”, istaknula je.Nekoliko tisuća sudionika sedme po redu povorke, pod geslom “Život je zakon”, okupilo se ispred zgrade HNK odakle su krenuli prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovih obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.Sudionici nose zastave, balone i majice s logom “Hoda za život” te poruke poput “Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”, “Svako ljudsko biće ima pravo na život”, “Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni”, “7 tjedana od začeća zijeva”, “12 tjedana od začeća smije se” i sl.


Foto Davor Kovačević