TVRD ORAH ZA DRŽAVU

GDJE JE ZAPELO? Prostor kampa Preluk već je trebao biti očišćen. Sezona stiže, ali ruglo kod Hiltona i dalje stoji

Alenka Juričić Bukarica

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Tek slijedi vještačenje stanja i još jedan krug poziva vlasnika da maknu kućice i kioske iz kampa. Može se očekivati da ni ovaj put neće biti nekog odaziva tako da je sasvim sigurno da do ljeta kamp neće biti ispražnjenRIJEKA – Tko bi rekao da će jedan i ne tako velik kamp te tridesetak kamp-prikolica, odnosno ono što je od njih nakon stalnih pohoda vandala ostalo, biti tako tvrd orah za državu. Pa ne pomaže čak ni činjenica da su u svibnju lokalni izbori, a znamo da su izborne godine jedina nada za realizaciju projekata koji nikako da dođu na zelenu granu.


No, u slučaju nekadašnjeg autokampa Preluk nikako da krene kako treba. Naime, u listopadu prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je postupak za uklanjanje kamp-prikolica s područja bivšeg autokampa. Ondje je ostalo ukupno 29 kamp-prikolica, 2 kontejnera i 2 kioska. Vlasnici tih pokretnina i ovaj put su se većinom oglušili o poziv da maknu svoju imovinu, javio se, kazali su tada iz Ministarstva, tek jedan vlasnik kamp-kućice kojem je dan rok od petnaest dana da makne svoju imovinu iz kampa.


Za preostale je Ministarstvo imenovalo privremenog zastupnika koji će ih zastupati u ovom upravnom predmetu te je najavljeno da će se provesti sudsko osiguranje dokaza radi vještačenja stanja i vrijednosti preostalih kamp-kućica, kontejnera i kioska. Nakon provedenog sudskog osiguranja dokaza, nepoznatim korisnicima tog dijela pomorskog dobra, putem imenovanog privremenog zastupnika, trebalo je biti izdano rješenje o obveznom uklanjanju, pod prijetnjom prisilnog izvršenja putem treće osobe. Za one kamp-kućice i kioske čiji se vlasnici ni tada ne jave, trebalo se izdati rješenje kojim bi ih se konačno maknulo na deponij i prostor očistilo.
SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER


Procjena je bila da bi se postupak trebao okončati krajem veljače ili početkom ožujka. Dakle, nekako upravo prije nego se završe radovi na susjednom petozvjezdanom Hiltonu Rijeka Costabella Beach Resort&Spau. No, ne treba puno, tek šetnja po Preluku kako bi se vidjelo da su radovi na Hiltonu u završnoj fazi, a da se s autokampom nije bogznašto promijenilo. A sezona je svakog dana sve bliže. Odgovor na pitanje gdje je zapelo potražili smo u nadležnom Ministarstvu mora.


Kroz rupe na plažu


– Postupak u vezi s rješavanjem problematike kampa Preluk ide svojim tijekom te će se uskoro odrediti vještačenje stanja, vrijednosti i oštećenja bespravno postavljenih kamp-kućica, kontejnera i kioska, nakon čega će se održati usmena rasprava i odlučiti o upravnoj stvari upotrebe i korištenja pomorskog dobra bez koncesije. Rješenjem, kojim će se odlučiti o upravnoj stvari odredit će se rok u kojem su vlasnici dužni dobrovoljno ukloniti postavljene kamp-prikolice s tog dijela pomorskog dobra pod prijetnjom prisilnog izvršenja.


Ukoliko vlasnici ne postupe po izvršnom rješenju Ministarstva, utoliko će se donijeti rješenje o izvršenju kojim će se prisilno ukloniti sve postavljene kamp-prikolice, kontejneri i kiosci, nakon čega će Ministarstvo predmetni dio pomorskog dobra u općoj upotrebi predati Gradu Rijeci radi uređenja sportsko-rekreacijskog centra sukladno važećim prostornim planovima, navela je u odgovoru Ivana Škarić, glasnogovornica Ministarstva mora. Dakle, tek slijedi vještačenje stanja i još jedan krug poziva vlasnika da maknu kućice i kioske iz kampa. Za očekivati je da ni ovaj put neće biti nekog odaziva tako da je sasvim sigurno da do ljeta kamp neće biti ispražnjen. A pitanje je hoće li i tada ili će to biti još jedna godina da građani traže rupe u ogradi i pored hrpa smeća odlaze na ovdašnju plažu na kupanje.


»Pod skute« države


Da podsjetimo, država je 2019. preuzela prostor kampa koji je prije držao poduzetnik Željko Keškić, a koji je još 2011. izgubio koncesiju, no oko kampa još vodi sudske sporove.


Nakon ponovnog vraćanja »pod skute« države kamp je najprije pripao pod ingerenciju tadašnjeg Ministarstva državne imovine, da bi potom, s obzirom na to da se radi o pomorskom dobru, prešao u nadležnost Ministarstva mora. No trakavica se i dalje nastavila, u nekoliko navrata pozvani su vlasnici da maknu svoje kamp-kućice, dio je to učinio, no ostalo je još tih tridesetak što kućica, što kioska koji su svi redom provaljeni. A tu su i gomile smeća koje ne samo da nagrđuje nego je i opasno s obzirom na to da onamo ljudi i dalje ulaze, pa i oni s malom djecom. A sreća je i da se protekla dva ljeta nije što i zapalilo, a kako je cijeli kamp u borovima, bilo bi »veselo«.


U svakom slučaju, čist autokamp Preluk tako brzo nećemo vidjeti. S izborima ili bez njih.