Bivša ministrica

Gabrijeli Žalac propala firma, gase se Mega EU projekti: “Borim se za egzistenciju”

Portal Novi list

Gabrijela Žalac / Foto Darko Jelinek

Gabrijela Žalac / Foto Darko Jelinek

HDZ-ovci su ju hvalili kao sposobnu, vrijednu, veliku stručnjakinju za EU fondove. No, ovoj ekspertici očito nije išlo u privatnom sektoru.Bivšoj HDZ-ovoj ministrici Gabrijeli Žalac propao je biznis sa savjetovanjem u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Njena tvrtka Mega EU projekti izbrisana je iz sudskog registra prije tjedan dana, otkrio je Telegram.


Podsjetimo, nakon što je smijenjena s mjesta ministrice u Vladi Andreja Plenkovića, Žalac je otvorila obrt nazvan Mega Projekti. Prošle godine otvorila je društvo s ograničenom odgovornošću nazvano Mega EU projekti, koje je sad ugasila.


Velika stručnjakinja


Pored izrade projekata, ova tvrtka bila je registrirana za više djelatnosti: odnose s javnošću, usluge fotokopiranja i čišćenja prostora, ali i turističke usluge, iznajmljivanje nekretnina…
HDZ-ovci su Žalac, dok je bila ministrica, navelike hvalili kao sposobnu, vrijednu, veliku stručnjakinju za EU fondove. No, ovoj ekspertici očito nije išlo u privatnom sektoru.


Nacional je ovog tjedna objavio kako je Žalac putem HDZ-ovog tajnika Krunoslava Katičića tražila sastanak s Plenkovićem. Razlog?


Kako se našla u problemima


Nacional piše kako se Žalac našla u problemima nakon što joj brojne firme sada otkazuju konzultantske poslove. Taj je problem htjela riješiti sastankom s Plenkovićem.


S njim se, tvrdi Nacional, našla početkom lipnja, par dana nakon susreta s glavnim tajnikom HDZ-a Katičićem.


Izvor blizak Žalac ustvrdio je za Nacional da se ona svom bivšem šefu požalila na egzistencijalne probleme.


Zašto je uhićena


Gabrijela Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova uhićena je u akciji koju je pokrenulo europsko tužiteljstvo, zbog sumnje da je preplaćeni posao nabave softvera namjestila svom prijatelju.


Cijena posla s tvrtkom Ampelos s početno planiranih 5,76 milijuna kuna popela se na 13 milijuna kuna bez PDV-a. Uz istragu oko Ampelosa u fokusu istražitelja bili su i ugovori koje je Žalac sklopila s tvrtkom Omega Software.


Spomenuti softver bio je plaćen uglavnom sredstvima europskog fonda, što je i potaknulo europsko tužiteljstvo na akciju, dok DORH u svemu tada nije vidio ništa sporno.


Bivša ministrica zbog toga je bila u pritvoru do siječnja ove godine. Iz Vlade je otišla u srpnju 2019. godine, pritisnuta brojnim aferama.


Našla se i pod istragom Uskoka zajedno s bivšom državnom tajnicom, kolegicom HDZ-ovkom, Josipom Rimac.