BIJELO SRCE HRVATSKE

FOTO Zima se vratila naplatiti dug. Gorani “upogonjuju” lopate, traže topliju odjeću i kure – na najjače

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Kolike će štete biti na poljoprivrednim površinama, vrtovima i šumi znat će se narednih dana pri čemu treba biti i strpljiv i oprezan, jer bi snijega trebalo biti i danas, a sve procvjetalo, prolistaloDELNICE – Da ga nije trebalo – nije. Da je pao, pao je. I to je to, jedan je od najkraćih komentara koje smo čuli tijekom jučerašnjeg prijepodnevnog obilaska delničkih snježnih ulica. Istina, nije snijeg u travnju nešto što je na goranskim prostorima čudno i neuobičajeno, ali nakon iznimno blage zime nekako su svi pomislili da je sve gotovo, a onda je priroda već drugi put ovog proljeća odlučila podsjetiti sve kako nam je zima ostala nešto dužna.


Dio je tog duga naplaćen jučer, i to tako da je tijekom noći snijeg počeo padati na gotovo svim područjima Gorskog kotara i do sedam sati ujutro napadalo ga je na mjernoj stanici u Crnom Lugu 3 cm, u Pargu kraj Čabra 9 cm, u Delnicama 14 cm. No, te ranojutarnje količine prilično su podebljane tijekom prijepodnevnih sati kad je na pojedinim lokacijama, posebno baš na području Delnica, snijeg padao kao da je prava zima, a ne završni tjedan travnja. Bilo ga je u Delnicama više od 20 cm, na neki višim područjima poput Begova Razdolja i više od trideset centimetara, ali se na tlu nije zadržavao u prevelikoj mjeri jer je tlo već prilično toplo.


Foto Marinko Krmpotić


No, zato su u itekako velikoj opasnosti bila bjelogorična stabla koja su masovno prolistala još pred desetak dana, kao i svi ostali dijelovi prirode koje je pretoplo kasno zimsko rano proljetno vrijeme prevarilo i natjeralo na cvjetanje. Kolike će štete biti na poljoprivrednim površinama, vrtovima i šumi znat će se narednih dana pri čemu treba biti i strpljiv i oprezan, jer bi snijega trebalo biti i danas, a to znači da opasnosti od posljedica rastu.


Foto Marinko Krmpotić
U prometovanju većih poteškoća nije bilo. Na pojedinim cestama važili su uvjeti zimskog prometovanja pa je promet tekao sporije, a radnici zimskih službi u nekim su sredinama morali na teren, iako su mnogi već bili uvjereni kako do naredne zime snijega neće biti. Slično je i sa svima koji su zimsku garderobu spremili. Sad ju je trebalo vratiti jer bez rukavica, kape i dobre jakne, skafandera ili nekog sličnog odjevnog predmeta jučer nije bilo uputno izaći na otvoreno u bilo kom dijelu Gorskog kotara. Isto, nažalost, važi i za lopate! Opet su bile u pogonu!


Foto Marinko Krmpotić