SDP

Ferić: Od župana tražim uvrštavanje Kaštijuna na dnevni red Županijske skupštine

Hina

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

"I dok je Grad Pula održao čak četiri sjednice otkad je konstituirano Gradsko vijeće, unatoč našim pozivima da župan sazove hitnu sjednicu Županijske skupštine vezano za situaciju na Kaštijunu, to se nažalost nije dogodilo", rekao je Ferić 


SDP-ov vijećnik u istarskoj Županijskoj skupštini Danijel Ferić zatražio je u srijedu na konferenciji za novinare u Puli od župana Borisa Miletića i predsjednice Županijske skupštine Sandre Čakić Kuhar da se problematika odlagališta Kaštijuna uvrsti na dnevni red sutrašnje sjednice te skupštine.


“I dok je Grad Pula održao čak četiri sjednice otkad je konstituirano Gradsko vijeće, unatoč našim pozivima da župan sazove hitnu sjednicu Županijske skupštine vezano za situaciju na Kaštijunu, to se nažalost nije dogodilo”, rekao je Ferić. Dodao je kako je sutrašnja sjednica tek druga od konstituiranja novog saziva i na njoj, kako je rekao, “nažalost, nama niti jedne točke vezane za događanja na Kaštijunu unatoč ogorčenim građanima koji su u nedjelju prosvjedovali”.
SDP je u proceduru dopune dnevnog reda uputio šest točaka, rekao je Ferić, ističući kako se najvažnija odnosi na prihvaćanje zaključka o provođenju ekološke studije utjecaja Županijskog centra gospodarenja otpadom Kaštijuna na zdravlje mještana i osiguravanje uvjeta za njegovo zatvaranje te pronalazak alternativnog rješenja za zbrinjavanje otpada.


“Podsjećam kako je istovjetan zaključak usvojila Skupština Primorsko-goranske županije u srpnju 2020. godine i koju su jednoglasno podržale sve političke stranke u Skupštini, uključujući i IDS”, istaknuo je Ferić.


Od nove uprave Kaštijuna zatražio je da županijskim vijećnicima dostavi cjelovito izvješće o eksploziji boksa 2 koja se dogodila 28. svibnja i koja je, kako je rekao, “prigodno zataškana prija izbora unatoč višemilijunskoj nastaloj šteti koju će opet platiti istarski porezni obveznici”.


Ferić je spomenuo i drugu točku kojom se od župana i Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije traži da se pronađu odgovarajuće lokacije za izgradnju bioplinskog postrojenja za zbrinjavanje biološkog otpada.


“Ova točka je usko vezana za rješavanje nagomilanih problema na Županijski centar gospodarenja otpadom Kaštijun. Nama je neprihvatljiva ideja da se to smjesti na Kaštijun jer su građani južne Istre već dovoljno ispaštali. Stoga od župana Istarske županije tražimo i hitno donošenje plana gospodarenja otpadom koji novom zakonskom regulativom postaje obveza županije, a ne kao do sada gradova i općina”, poručio je SDP-ov županijski vijećnik Danijel Ferić.