Jačanje svijesti

Evo kako se Hrvatska uključila u kampanju “We Are NATO”

Ante Peričić

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Foto Matija Habljak/PIXSELL

Cilj ove kampanje je, ponajviše kod mladih i kod žena, jačati svijest o važnoj ulozi NATO-a u euroatlantskoj sigurnosti“WE ARE NATO” odnosno “Mi smo NATO” naziv je kampanje NATO saveza pokrenute 2017. od strane Javne diplomacije NATO-a, a cilj je osvijestiti važnost NATO saveza te sigurnost, slobodu, jednakost i priliku za buduće generacije koje taj savez donosi.


Danas je, na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, predstavljen i nacionalni spot kampanje, a predstavili su ga ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar obrane Mario Banožić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.


– Cilj ove kampanje je, ponajviše kod mladih i kod žena, jačati svijest o važnoj ulozi NATO-a u euroatlantskoj sigurnosti. Hrvatska se u kampanju uključila širokom lepezom interaktivnih događaja – od specijaliziranih konferencija, sportskih događanja pa do raznih radionica.
Važno je jačati svijest o tome zašto je Hrvatska članica NATO-a, što taj savez predstavlja u ovim, rekao bih prijelomnim trenucima, kada štitimo europsku i transatlantsku sigurnost na granicama koje su ugrožene ruskom agresijom nad Ukrajinom, što je bez presedana u 21. stoljeću, kazao je ministar Grlić Radman.


Pravobraniteljica Ljubičić iskazala je zadovoljstvo što je institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jedan od dionika koji sudjeluje u ovoj kampanji, prvenstveno s aktivnošću promicanja načela ravnopravnosti spolova u vojnim snagama, mirovnim misijama i općenito kroz obrambeno-sigurnosni sustav.


– Već smo prije dvije godine sudjelovali u projektu financiranom od strane američkog State Departmenta u kojem smo radili edukacije i analize zastupljenosti žena kroz vojno-obrambeni sustav te možemo reći da je situacija u hrvatskim oružanim snagama, kada je riječ o ravnopravnosti spolova, vrlo slična standardima ostalih NATO država, izjavila je pravobraniteljica Ljubičić, dok je ministar Banožić izrazio čast što ima priliku govoriti o tom savezu pred studentima, odgovarati na njihova pitanja jer bi se, kaže, dio njih sutra mogao zainteresirati za dragovoljno služenje vojnog roka i uključivanje u sastav MORH-a.