Burno na odboru

Erik Fabijanić napao Mariju Selak Raspudić. Mirela Ahmetović se morala ispričavati zbog njegovog ponašanja

Dražen Ciglenečki

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELLSaborski Odbor za ravnopravnost spolova odbio je jučer  prijedlog predsjednice Marije Selak Raspudić da to tijelo raspravlja o rezoluciji Predraga Freda Matića o pobačaju.


Jedino je ona glasovala za to da se tu točku uvrsti u dnevni red jučerašnje sjednice, svi ostali članovi Odbora, njih deset, bili su protiv toga.


Stav zastupnica SDP-a i Možemo! bio je da se o tome svakako treba razgovarati, ali nakon što bude jasno što je točno usvojeno u Bruxellesu, ne prije. Nada Murganić iz HDZ-a rekla je da se njezina stranka apsolutno protivi ovoj rezoluciji, iz »ideološko-političkih razloga«, ali da se oni nisu stigli pripremiti za ovakvu raspravu, budući da je inicijativa Marije Selak Raspudić došla kasno.
Zastupnica Mosta je objasnila da je čekala da ovu temu raspravi Odbor za europske poslove, koji vodi SDP-ovac Domagoj Hajduković. To je njegovog stranačkog kolegu Erika Fabijanića toliko isprovociralo da je počeo govoriti, a da mu Marija Selak Raspudić prethodno nije dala riječ i pritom je bio vrlo grub prema njoj.


– Odbor za europske poslove ne bavi se Europskim parlamentom, nego onim što rade Europska komisija i Europsko vijeće. Moram vas ispraviti jer lupetate, kazao je Fabijanić.


Predsjednica Odbora zamolila ga je da napusti sjednicu jer »nije u stanju sudjelovati u demokratskoj raspravi«. Fabijanić je još dodao da je Marija Selak Raspudić bezobrazna i totalitarna, a zatim otišao sa sjednice.


– Želim se svima ispričati zbog ponašanja kolege Fabijanića, zaista se duboko ispričavam, rekla je nešto kasnije politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović.