IDS-ov zastupnik upozorio

Emil Daus: Vlakom od Zagreba do Pule treba najmanje 9 sati, a ponekad put traje 23 sata

Hina

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Od Zagreba do Pule treba otprilike između 9 i 23 sata vožnje s tri presjedanja, a prije nekih 40-ak godina vožnja poslovnim vlakom od Zagreba do Pule preko Slovenije trajala je otprilike nešto više od 4 sata, kazao je Daus i poručio „Pametnom dosta!” Saborski zastupnik Emil Daus (Klub IDS-a) ukazao je u četvrtka u govoru na slobodnu temu na katastrofalno stanje istarskih željeznica, kašnjenje vlakova i svakodnevno kašnjenje djece koja putuju vlakom u školu, iznijevši podatak da od Zagreba do Pule put traje između 9 i 23 sata.


Od Zagreba do Pule treba otprilike između 9 i 23 sata vožnje s tri presjedanja, a prije nekih 40-ak godina vožnja poslovnim vlakom od Zagreba do Pule preko Slovenije trajala je otprilike nešto više od 4 sata, kazao je Daus i poručio „Pametnom dosta!”.


Upozorio je i na svakodnevna kašnjenja djece koja vlakom putuju u školu, zbog čega redovno izostaju bar s prvog sata.
„Danas na istarskim prugama voze dizel motorne garniture stare preko 40 godina s problematičnim održavanjem i čestim kvarovima. Za redovno stanje potrebne su 4 takve garniture, a na stanju su samo 3”, rekao je Daus  i pozvao da se hitno dostavi u depo Pula dovoljan broj dizel motornih garnitura.


Ukazao je i na problem željezničko-cestovnih prijelaza navodeći kako je na jednom prijelazu u Pazinu postavljen je novi električni sustav podizanja i spuštanja rampe no bez rampe pa je sve još uvijek kao iz doba Austro-Ugarske.


Dalija Orešković u slobodnom govoru u ime Kluba Centra i GLAS-a založila se promjenu izbor glavnog državnog odvjetnika.


Predložila je je da se promjenom Ustava produži mandat glavnom državnom odvjetniku i ukine mogućnosti ponovnog imenovanja „kako ne bi bilo potreba za kalkuliranjem tajminga istraga ili uhićenjima”.


„Cilj političkih akcija ne bi smjele biti samo prozivke na račun DORH-a već smjena Plenkovaća, HDZ-a i promjena sustava kojeg je HDZ osmislio po svojoj mjeri i svoju korist”, poručila je.


Govoreći o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) za govornicom je u znak potpore izvjesio zastavu hrvatskog naroda u BiH.


„Zastava koja je pred vama je u zadnjih nekoliko mjeseci četiri puta nasilno skinuta i oskvrnuta u u Zeničko-dobojskom kantonu”, kazao je i poručio svima koji trgaju zastavu da trgaju BiH.


Istaknuo je da BiH ne može opstati bez sva tri konstitutivna naroda i pozvao hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da reagira.