JEDNOGLASNA ODLUKA

NIŠTA OD OSTAVKE Dva puta su zamijenili pacijente, ali ravnatalj KBC-a Split ostaje ravnatelj

Hina

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

"Želimo zatvoriti ​to​ ružno poglavlje za ​splitsku bolnicu, koje je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici ​te bolnice ​od​radili u teškim ​i neprirodnim ​uvjetima", rekao je Neven LjubičićSPLIT – ​Julije Meštrović ostaje na čelu KBC-a Split, ​jednoglasno je u srijedu ​odlučilo ​Upravno vijeće bolnice, koje nije prihvatilo njegovu ostavku podnesenu početkom svibnja zbog zamjene identiteta dviju pacijentica, od kojih je jedna preminula.


​Zbog odgovornosti za tu aferu Upravno vijeće smijenilo je predstojnika Klinike za infektologiju Borisa Lukšića, šefa Respiracijsko-intenzivističkog centra COVID bolnice Ivu Vukovića i pomoćnika ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Antona Marovića.


Bez izravne odgovornosti


Predsjednik Upravnog vijeća Neven Ljubičić izjavio ​je novinarima da u tom slučaju nije bilo izravne odgovornosti ravnatelja bolnice. S​vjesni su da se radi o velikoj pogrešci – ona je nastala u trenutku kada s​e u Splitu​ radilo u izvanrednim okolnostima​ i načinom koji nije uobičajen, ali to ne znači da je pogreška manja.
Nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva pokazao je da se radi o pogrešci na tri razine. Prva razina bila je oko samog transfera bolesnica ​u noći ​s 10. na 11. travnja, koji je doveo do same zamjene identiteta.


“Nakon toga desio se niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatiz​m​om i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete i ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve te pogreške nastale se unutar ​R​espiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više voditi​”, rekao je Ljubičić.


Upravno vijeće se u donošenju odluke referiralo isključivo na inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, koji je jedini relevantan, poručio je.


“Želimo zatvoriti ​to​ ružno poglavlje za ​splitsku bolnicu, koje je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici ​te bolnice ​od​radili u teškim ​i neprirodnim ​uvjetima”, rekao je Ljubičić.


Uvode se narukvice s barkodom


Da se u bolnici dogodila tragična greška za koju nema opravdanja ustvrdio je ravnatelj Meštrović, koji je još jednom zahvalio obiteljima zamijenjenih pacijentica na dobroti i razumijevanju.


Najavio je da će se nastojati urediti kvaliteta rada i procesa, kako bi se suzbile i iskorijenile takve greške. Upravo radimo na otvaranju laboratorija za matične stanice i transplantacije rožnice, a uskoro i Centar za akutnu medicinu, kaže Meštrović.


“Pacijentima poručujem da bolnica radi odlično, a tako će i nastaviti. Ovo je velika, teška i bolna opomena koja nas upućuje na naše nedostatke i manjkavosti”, rekao je Meštrović i najavio uvođenje narukvica s barkodom za pacijente, ​te ​sređivanje bolničkog informacijskog sustava​.​


Afera se u KBC-u dogodila još u travnju kada su djelatnici bolnice prilikom hospitalizacije zamijenili identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dva privatna doma za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.


Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus te je vraćena u dom, no kada su je tamo doveli utvrđeno je da nije njihova korisnica. Druga štićenica je sredinom travnja preminula te je pokopana u Grudama pod krivim imenom. Sve se otkrilo tek sredinom svibnja.


Meštrović je odmah o svemu obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša, potom pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku. Slučaj su istraživali bolničko povjerenstvo, inspekcija Ministarstva zdravstva​ i policija​.