Vremenska prognoza

Poznata meteorologinja o vremenu idućih dana, ali i utjecaju topline na virus: ‘Ima novo istraživanje’

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izašla je, naime, nova studija izrađena na Sveučilištu Harvard koja potvrđuje dosadašnje nalaze o vezi između novog virusa i vremenskih prilika i računa indeks potencijalne zarazeDunja Mazzocco Drvar u svojem meteorološkom pregledu za RTL navodi kako smo u prošlom smo tjednu opet zabilježili neka vremenska iznenađenja.


– U četvrtak i petak imali smo u Dalmaciji tropsku noć, Šibenik, Hvar i Split tijekom noći se nisu ohladili ispod 20 Celzijevih stupnjeva. Nije to nešto neviđeno, klimatološki gledano u svibnju prosječno i imamo jednu ili dvije tropske noći, ali u zadnje dvije godine, primjerice, nismo imali nijednu. Nižemo tako i gotovo vruće dane i već je od srijede Dalmacija toplija od 25 °C, a unazad tri dana bilježimo i maksimum od 29 Celzija. I to je još uvijek znatno ugodnije od vrućine koja vlada istočnim Sredozemljem, Adana u Turskoj mjerila je jučer 40,4 °C, a zračna luka Kalamata u Grčkoj 37,4. Sve to zahvaljujući neobičnoj sinoptičkoj situaciji i cikloni koja se utaborila u sjevernoj Africi i doprema na svojoj prednjoj strani afričku vrućinu. I pijesak, opet, ističe.


Navodi kako je, međutim, za razliku od pijeska, toplina dobra za zdravlje.
– Izašla je, naime, nova studija izrađena na Sveučilištu Harvard koja potvrđuje dosadašnje nalaze o vezi između novog virusa i vremenskih prilika i računa indeks potencijalne zaraze. Istraživanje je rađeno na temelju prosječnih podataka o temperaturi, vlazi, tlaku, oborini, snježnom pokrivaču i osunčavanju i to za nešto više od tisuću svjetskih gradova. Gledajući podatke za današnji dan, jasno se vidi da je rizik od zaraze u području Mediterana već daleko manji od još uvijek hladnih sjevernih dijelova kontinenta. Indeks zaraze izračunat je i unaprijed! Tako recimo možemo vidjeti da se za Zagreb pad ispod 0,8 predviđa za 7. lipnja, a ponovno povećanje rizika možemo očekivati na kraju kolovoza. Ispod 0,9 zadržavat ćemo se, prema ovim podacima, do pred Božić, a zatim slijedi novo rizično razdoblje, piše RTL.


Autori studije upozoravaju da je tu riječ isključivo o vremenskim faktorima, a neodgovorno ljudsko ponašanje dovest će do širenja čak i vremenskim uvjetima koji bi išli nama u korist.


Novi tjedan u Hrvatskoj počinje nastavkom toploga vremena, a neki će dalmatinski gradovi ponovno mjeriti temperature 4-5 stupnjeva više od prosjeka za sredinu svibnja. Bit će djelomice sunčano i većinom suho. Malo kiše očekuje se još uglavnom samo na Kordunu i u Gorskom kotaru, poslijepodne su pljuskovi mogući i u Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar uglavnom slab, i dalje istočni i osobito sjeveroistočni, a samo će pod Velebitom puhati umjereno jaka bura s udarima do oko 85 km/h. Temperature slične kao danas, popodne na kopnu malo toplije.U nastavku tjedna prosječno svibanjsko vrijeme.


Prije svega, bit će dosta oblaka, sunčane sate nakupit ćemo opet tek u četvrtak. To nam valjda dolazi na naplatu najsunčaniji travanj u povijesti meteo mjerenja. Kiša je najizglednija u utorak, ali ne bi trebala biti obilna nego samo dosadna. Svibanjsku kišu inače najteže podnose alergičari osjetljivi na pelud trava. Istraživanja pokazuju da, za razliku od ostalih vrsta peluda, ovaj voli kišu. O tome sam pisala prošle godine baš u ovo vrijeme. Temperature do petka bez zamjetnije promjene i upravo u okvirima prosjeka za doba godine. Pojavio se signal snažne južine za subotu, možda na svojim vremenskim aplikacijama ugledate i trideseticu, ali nemojte se još veseliti. Pričekajte još koji dan prije nego što krenete tražiti japanke i majice na bretele.


Na moru će vrućina malo popustiti, nakon utorka vrijeme primjerenije svibnju. Najveća vjerojatnost za kišu je u srijedu i to uglavnom na srednjem i osobito južnom Jadranu gdje su mogući i lokalno jači pljuskovi. Ta će kiša čvršće pozicionirati ovaj svibanj među one s normalnom količinom kišnice, ali ipak neće biti dovoljno da ublaži višemjesečnu sušu koja mori poljoprivrednike u Dalmaciji. Isušivanje tla pojačano je i zbog vjetra, sljedeći će tjedan obilježiti bura, piše Mazzocco Drvar za RTL.