Potpredsjednica Europske komisije

Dubravka Šuica: Moramo se pripremiti za buduće krize, zajedno s mladima. Pandemija je pokazala da možemo

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Bit će i novih kriza, moramo se pripremiti za buduće krize. Želimo Europu pripremiti za novu generaciju. Ne mi sami, nego zajedno s mladima", rekla je Šuica, dodavši da je to potrebno kako nas "nova kriza ne bi dočekala nespremne". ZAGREB – Europska unija treba raditi i na europskoj zdravstvenoj uniji i pripremiti se za buduće krize, a sve to nije moguće bez mladih, rekla je u petak potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.


Šuica je na otvorenju Konferencije o budućnosti javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi istaknula da je važno “izvući pouke iz pandemije i početi raditi na europskoj zdravstvenoj uniji u budućnosti”.


Šuica je dodala da je pandemija covida-19 pokazala da EU zajednički može odgovoriti na krize, a kao najbolji primjer je istaknula nabavu i distribuciju cjepiva za sve članice bloka.
No ista kriza je pokazala da EU previše ovisi o nabavi lijekova iz trećih zemalja i da EU treba raditi na strateškoj autonomiji, “da Europa bude samodostatna i sama proizvede potrebne lijekove”.


“Bit će i novih kriza, moramo se pripremiti za buduće krize. Želimo Europu pripremiti za novu generaciju. Ne mi sami, nego zajedno s mladima”, rekla je Šuica, dodavši da je to potrebno kako nas “nova kriza ne bi dočekala nespremne”.


U prostorijama Muzičke akademije okupili su se političari, stručnjaci i hrvatski predstavnici na europskim panelima građana koji će raspravljati o izazovima javnog zdravlja kroz pravnu, medicinsku i komunikacijsku dimenziju.


Raspravama će se dati doprinos procesu i ciljevima Konferencije o budućnosti Europe, pokrenute kako bi se građani uključili u rasprave o reformi Europske unije i budućim europskim politikama. Uspjeh tog velikog demokratskog projekta uvelike će ovisiti o ispunjenim preporukama i prijedlozima Europljana i Europljanki.


Šuica je upozorila da “postoji mala praznina između donositelja politika i građana” pa je Konferencija o budućnosti Europe osmišljena kako bi “približila rad EU-a” Europljanima.


Pozvala je građane da do kralja veljače iznesu svoje ideje i prijedloge na višejezičnoj digitalnoj platformi, “srcu konferencije”, koje bi moglo u budućnosti postati stalan alat u povezivanju građana i političara.


Šuica je rekla da će se to, kao i preporuke s europskih građanskih panela, “uzeti u obzir kad se na kraju budu donosile politike EU-a”, dodavši da konsenzus o tome neće biti lako postići.


Pritom je istaknula veliku ulogu mladih u ovom paneuropskom demokratskom projektu.


“Imaju oni (mladi) puno za reći jer mi govorimo o njihovoj budućnosti”, rekla  je potpredsjednica Europske komisije.


Upozorila je da nije dovoljno da se političari obraćaju građanima samo svakih par godina prije izbora. “Želimo stalno osluškivati njihove ideje, prijedloge, strahove i nade i uključiti to u europske politike”, rekla je Šuica.


Konferencija o budućnosti javnog zdravlja u Hrvatskoj i Europi, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Predstavništva Europske komisije, u partnerstvu sa zagrebačkim Pravnim fakultetom i Hinom, završit će studentskom debatom na temu javnog zdravlja u EU-u.