Pravosuđe

DSV djelomično poništio prvi natječaj za popunu Visokog kaznenog suda: ‘Županijski suci nemaju nikakvu motivaciju raditi tamo’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Neslužbeni izvori iz reda županijskih sudaca objašnjavaju da nemaju nikakvu financijsku motivaciju natjecati se za VKSDržavno sudbeno vijeće djelomično je poništilo prvi natječaj za popunu Visokog kaznenog suda (VKS) otkako je taj sud u siječnju 2021. počeo raditi, piše u nedjelju Jutarnji list.


DSV je u prvom krugu imenovanja tog suda objavljenom potkraj 2019. u procesu priprema za početak njegova rada imenovao 11 od planiranih 15 sudaca. Kako bi se najmlađi sud u ovoj državi popunio, DSV je 6. svibnja ove godine raspisao natječaj za još tri suca Visokog kaznenog suda.


Međutim tri mjeseca kasnije, 31. kolovoza ove godine u Narodnim je novinama objavljeno da je natječaj djelomično poništen za dva sudačka mjesta. Nije ovo prvi put da DSV poništava raspisani natječaj za neko sudačko mjesto ali je kuriozitet što je ovaj put natječaj poništen i prije nego što je DSV intervjuirao prijavljene kandidate i zbrojio njihove ukupne bodove.
U obavijesti DSV-a navodi se da je natječaj djelomično poništen na inicijativu predsjednika Visokog kaznenog suda Željka Horvatovića. On je nedavno informirao Ministarstvo pravosuđa da na tome sudu “trenutačno ne postoji potreba za dva od navedena tri sudačka mjesta”, te predložio da izmijeni plan popunjavanja za 2022. na VKS-u i oglas objavljen u svibnju djelomično poništi.


Neslužbeni izvori iz reda županijskih sudaca objašnjavaju da nemaju nikakvu financijsku motivaciju natjecati se za VKS. Plaća koju primaju kao suci županijskih sudaca ista je ona koju bi primali kao suci VKS, a županijski suci koji imaju status uskočkih sudaca, uz uvjet da imaju dosta staža, mogu imati čak i veću plaću od one koju primaju suci Visokog kaznenog suda.


Financijsku motivaciju za napredovanje na VKS imaju samo suci općinskih sudova – uz karijerni napredak, prelazak na VKS za njih predstavlja i skok na bolje plaćen posao, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.