Županijski državno odvjetništvo

Državljanin Srbije u Rijeci optužen zbog ratnog zločina 1995. u zračnom napadu na Gospić

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Državljanin Srbije (65) optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civilaŽupanijski državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske srpske krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila.


 


Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije riječki ŽDO tereti da je 4. kolovoza 1995. tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. republike srpske krajine i vojske republike srpske, kao zapovjednik tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade vojske srpske krajine naredio taj napad.
Taj čin protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, priopćio je u srijedu ŽDO u Rijeci.


Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim,  zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske republike srpske, odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu, obavi neselektivni napad na Gospić.


Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sjedište Gospića s 11 avionskih bombi.


Posljedica tog napada bila je smrt troje civila, teško ozljeđivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospići.