Tomislav Ćorić

Država preporuča javnim naručiteljima revidiranje ugovora s građevinarima zbog poskupljenja materijala

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

"Ne želimo da u trenutku kad u potpunosti dolazimo do zraka nakon krize u 2020. godini, u građevinarstvu dođe do zastoja. To nije opcija", rekao je Ćorić.Država će javnim naručiteljima građevinskih radova preporučiti dopune ugovora, ako su građevinarima ulazni troškovi zbog rasta cijena materijala i sirovina porasli za više od deset posto, najavio je u ponedjeljak ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


U izjavi za vrijeme skupštine Hrvatske gospodarske komore, Ćorić je izvijestio da je na prošlotjednom sastanku s predstavnicima građevinskog sektora iz HGK i Hrvatske udruge poslodavaca zaključeno da će Ministarstvo gospodarstva Vladi poslati prijedlog zaključka kojim će se javnim naručiteljima preporučiti da iziđu u susret izvođačima radova ako su im troškovi značajno povećani.


Najavio je da bi zaključak trebao biti na Vladi u iduće dva tjedna, a potom slijedi analiza rasta troškova i dopune ugovora izvođača radova i javnih naručitelja, u slučajevima u kojima su građevinski materijali poskupjeli za više od deset posto.
“Logika je vrlo jasna – na temelju sustavne analize želimo iskoračiti i pomoći, s jedne strane izvođačima radova koji su u nekim situacijama došli u vrlo nezavidnu poziciju zbog rasta cijena pojedinih materijala, a druge strane olakšati javnih naručiteljima koji eventualni u nekim situacijama ne ulaze u aktiviranje ugovora”, rekao je Ćorić.


Država, dodaje Ćorić, želi da se građevinski radovi nastave, jer građevinski sektor daje značajan doprinos BDP-u i ekonomskoj aktivnosti u Hrvatskoj.


“Ne želimo da u trenutku kad u potpunosti dolazimo do zraka nakon krize u 2020. godini, u građevinarstvu dođe do zastoja. To nije opcija”, rekao je Ćorić.


Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj izjavila je da su poskupljenja posebno izražena kod materijala kao što su čelik i PVC proizvodi, što je dovelo do zastoja u realizaciji projekata, a sve to ima karakter izvanrednog događaja.


Građevinarima je, kako je rekla, rizično potpisivati ugovore s klauzulom o nepromjenjivosti cijena, dok cijene ulaznih troškova znatno rastu.


Čagalj je članovima Skupštine HGK predstavila i prijedlog Uzanci o građenju u kojima se uređuju odnosi između naručitelja  i izvođača radova. Postojeće Uzance datiraju iz 1977. godine pa je formirana radna skupina za njihovu izmjenu, kako bi se odgovorilo na snažan porast cijena građevinskog materijala koji je i proizvođače i izvođače radova koji imaju ugovore proizašle iz postupaka javne nabave, ali i javne naručitelje doveo u nepovoljan položaj.


Dokument je poslan u proceduru usvajanja, a treba ga potvrditi Skupština HGK.