Odluka

Drugi poskupljuju, HZZO ruši cijene: Pojeftinjuje čak 513 lijekova, manje ćete plaćati i PCR test

Portal Novi list

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Foto Patrik Macek/PIXSELL

Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste.Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je više odluka o snižavanju cijene lijekova.


Niže cijene lijekova


HZZO je proveo postupak godišnjeg usklađivanja, odnosno snižavanja cijena lijekova za ukupno 513 originalnih pakiranja.


Cijena je snižena za 391 lijek s Osnovne liste, te za 122 lijeka s Dopunske liste.
Na Osnovnu listu uvršteno je 8 lijekova koji su se do sada nalazili na Dopunskoj listi. Također, za 114 lijekova je na Dopunskoj listi smanjen iznos doplate za osigurane osobe.


U redovnoj proceduri su na liste lijekova HZZO-a stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici već postojećih lijekova na listi.


Ortopedska pomagala


Na Osnovnu listu ortopedskih i drugih pomagala stavljeno je jedno istovrsno pomagalo iz skupine ortoza za nožni zglob i stopalo.


Na Dodatnu listu su stavljena 3 nova pomagala s višom razinom cijene u odnosu na pomagala s Osnovne liste, a to su stopalo od ugljičnih vlakana (za visoko aktivne), jednoosovinsko koljeno-hidraulično i višeosovinsko koljeno- hidraulično.


Niža cijena PCR testa


Od početka epidemije došlo je do značajnijih promjena u opskrbi potrebnim reagensima i smanjenja cijene reagensa. S obzirom na nove okolnosti na tržištu, veću dostupnost i povoljnije cijene reagensa utvrđena je niža cijena za provođenje dijagnostičkog postupka PCR testiranja na bolest COVID-19.


Nova cijena koju će HZZO plaćati svojim ugovornim ustanovama za PCR testiranje na COVID- 19 je 276,56 kuna.