KBC Sestre milosrdnice

Druga najveća bolnica u Hrvatskoj: U izolaciji imamo 224 liječnika i medicinskih sestara, ali možemo ovo izdržati

Hina

foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Upitan misli li da bi svakog pacijenta prije ulaska u bolnicu trebalo testirati na koronavirus, odgovorio je kako se slaže da bi bilo idealno u svakom trenutki znati za svakog pacijenta koji ulazi u medicinsku ustanovu je li pozitivan na virus ili nije, ali da to nije realno.ZAGREB – Mario Zovak, ravnatelj zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice gdje je danas potvrđen koronavirus pročelniku Zavoda za anesteziologiju, a preko 200 liječnika i medicinskih sestara je u izolaciji, ustvrdio je da njegova bolnica ima dovoljno veliki kadar koji može izdržati ovakvu situaciju.


“KBC Sestre milosrdnice, kao druga najveća bolnica u Hrvatskoj, ima dosta jaki pogon i veliki kadar koji može izdržati čak i ovakvu situaciju, kao što je ovako veliki broj u samoizolaciji”, izjavio je Zovak za televiziju N1.


Izvijestio je da su trenutno u izolaciji 224 liječnika i medicinskih sestara u toj bolnici što je, kaže, akumulirani broj od samog početka pandemije.
Istaknuo je kako već sutra istječe 14 dana samoizolacije za neke zdravstvene djelatnike, koji će se nakon testiranja vratiti u puni pogon.


KBC ima oko 4.000 djelatnika


Zovak je rekao kako ovaj KBC ima oko 4.000 djelatnika, od kojih su 75 posto medicinski djelatnici na tri lokacije u Zagrebu.


Upitan misli li da bi svakog pacijenta prije ulaska u bolnicu trebalo testirati na koronavirus, odgovorio je kako se slaže da bi bilo idealno u svakom trenutki znati za svakog pacijenta koji ulazi u medicinsku ustanovu je li pozitivan na virus ili nije, ali da to nije realno.


Napominje kako ozbiljan test traje osam i više sati, a nije uvijek precizan i mora se ponavljati, a onaj definitivni je tek nakon sedam dana. “Budimo realni, to nije moguće, nije moguće svakoga testirati”, poručio je Zovak.


Ipak, dodao je, na ulazu u KBC zdravstveni djelatnici pokušavaju brzim orijentacijskim pregledom razlučiti tko je rizičan, a tko nije.


Znamo da trijaža nije savršena, ali je jedino što možemo


“Na taj način radimo trijažu za koju znamo da nije savršena, ali je jedino što u ovom trenutku realno možemo”, poručio je.


Zovak je ustvrdio da KBC može zbrinuti sve bolesnike koji dolaze, čak i preuzimaju pacijente iz drugih bolnica. “Pokrivamo i sve druge djelatnosti koje možemo i nijedna djelatnost u KBC-u Sestre milosrdnice nije zaustavljen”, kazao je.