Matične stanice

Dragan Primorac objasnio kako su izliječili pacijenta na respiratoru, imao je težak slučaj covida

Portal Novi list

Dragan Primorac / Foto Davor Kovačević

Dragan Primorac / Foto Davor Kovačević

Dobili smo ono što smo očekivali - jedan potpuni regeneracijski učinak i ta pluća danas izgledaju jako dobro i pacijent je dobro, izjavio je Dragan PrimoracZnanost, osim u sprečavanju zaraze, napreduje i u liječenju posljedica koronavirusa. Posljednji u nizu je uspjeh tima Dragana Primorca sa slovenskim kolegama. Uz pomoć matičnih stanica, uspjeli su izliječiti osobu koja je bila na respiratoru.


“U Specijalnoj bolnici sv. Katarina punih šest godina se bavimo istraživanjem kako matične stanice djeluju na upalu, regeneraciju pojedinih tkiva.


I kada smo vidjeli taj rezultat, na onim mjestima gdje je sačuvana oštećena hrskavica, gdje te matične stromalne stanice ili mezihimalne stanice neutraliziraju upalu i regeneriraju to tkivo, mi smo rekli – potencijal je golem, idemo pokušati sa nekim drugim tkivima i onda se dogodio COVID-19”, objasnio je Dragan Primorac za Dnevnik Nove TV.
Logika je i u ovom slučaju, kaže, bila identična te su u suradnji s partnerima iz Slovenije su krenuli s uzgojem stanica koje su dobivene na malo drugačiji način.


“Ove koje smo koristili na ortopediji su matične stanice dobivene iz masnog tkiva, a ove su dobivene iz zdravog donore – iz koštane srži”, rekao je Primorac.


Pacijentu je tjedan dana trebalo da mu se pluća regeneriraju pomoću terapije, rekao je Primorac.


“Samo jedan vršak pluća je sadržavao zrak, sve ostalo je bilo potpuno bijelo, bez zraka. Nakon aplikacije matičnih stanica, dogodilo se ono što smo očekivali.


Jedan cijeli disbalans proupalnih čimbenika se regulirao. Dobili smo ono što smo očekivali – jedan potpuni regeneracijski učinak i ta pluća danas izgledaju jako dobro i pacijent je dobro”, izjavio je.


Ovakva metoda liječenja je još uvijek eksperimentalna, a isti eksperimenti su se proveli i u Izraelu i SAD-u, točnije Kaliforniji.


“Da bi mi ovaj protokol uveli kao standardno liječenje, moramo provesti veća istraživanja, biti uvjereni u ono što je najvažnije, što mi znamo – da te mezihimalne matične stanice nemaju nikakav štetni učinak, da je njihav kapacitet identičan na većoj skupini ljudi.


Nakon toga idemo prema Europskoj medicinskoj agenciji, našem HALMED-u koji trebaju odobriti takav protokol”, rekao je Dragan Primorac za Novu TV.