Capak priznao

‘Došlo je do sustava sloma u koji smo vjerovali. Teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva’

P. N.

Foto Željko Lukunić PIXSELL

Foto Željko Lukunić PIXSELL

"Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi", zaključuje CapakRavnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Dnevnik HRT-a je otvoreno priznao da je teško da će Hrvatska dobiti obećane doze cjepiva.


“Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je za smanjeno za 14 kutija, po 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje”, pojašnjava Capak.


Kaže da se još ne zna kakva će biti distribucijska lista u ožujku i da se nada da će to biti značajno veći broj doza.
“I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4.800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju. AstraZeneca je prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze”, priznao je Capak.


Prema njegovim riječima, “dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali”.


“EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi”, zaključuje Capak.