Reagirali

DORH razotkrio propust riječke policije u slučaju Romerquelle: “Nije istina to što kažu”

Portal Novi list

Foto Screenshot RTL; Vedran Karuza

Foto Screenshot RTL; Vedran Karuza

Zašto se u šest mjeseci nije istražio prvi slučaj trovanja zorno ilustrira DORH u današnjem priopćenjuNovi slučaj trovanja mineralnom vodom s okusom Romerquelle u kafiću u centru uzbunio je cijelu hrvatsku javnost. Nakon nekoliko dana forenzičari u bočici pronašli jako lužnatu vodenu otopinu, kemijski sastav koje upućuje na to da je riječ o sredstvu za čišćenje i odmašćivanje.


U javnosti se u međuvremenu stvorila panika, a lažne poruke koje su se širile zasigurno ne bi postigle takav efekt da su nadležne službe pravovremeno reagirale i obavijestile javnost o problemu.


Unatoč prijavi raznih sumnji na trovanje proteklih dana, utvrđeno je da je bila problematična samo jedna bočica iz riječkog kafića, a mladić koji je konzumirao otrovanu mineralnu vodu još uvijek se oporavlja u bolnici.
No, to nije prvi ovakav slučaj na riječkom području. Praktički istu, po život opasnu situaciju, proživio je Stanko Laković iz Pule u svibnju ove godine. I on je naručio istu Romerquelle mineralnu vodu s okusom u jednom riječkom restoranu.Taj slučaj do danas, šest mjeseci poslije, nije razriješen, a u međuvremenu je na riječkom području na isti način stradao još jedan mladić.


DORH: Saznali smo tek u srpnju


Zašto se ništa u šest mjeseci nije istražilo zorno ilustrira DORH, koji je danas odlučio poslati priopćenje naslovljeno “Odgovor na objavljene netočne informacije i upite novinara”.


“Nije točno da je ovo državno odvjetništvo izvješteno odmah nakon događaja, već je o događaju od 19. svibnja 2023. u jednom riječkom restoranu, prvu informaciju zaprimilo 3. srpnja 2023. općim posebnim izvješćem Prve policijske postaje Rijeka, kojim nas izvještavaju o, do tada, poduzetim radnjama.


Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je 5. rujna 2023. dostavilo i naložilo Sektoru kriminalističke policije Policijske uprave primorsko-goranske poduzimanje izvida povodom kaznene prijave oštećenikove majke, koju je ovom državnom odvjetništvu ustupilo Općinsko državno odvjetništvo u Puli-Pola.Nakon što je opunomoćena odvjetnica oštećenika (1982.) u rujnu 2023. godine dostavila ovom državnom odvjetništvu cjelovitu medicinsku dokumentaciju KBC-a Rijeka i nove za predmet važne informacije, povodom njih su u listopadu 2023. godine naloženi dodatni izvidi nadležnoj Prvoj policijskoj postaji Rijeka radi utvrđenja je li počinjeno kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.


Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, kao tijelo kaznenog progona počinitelja kaznenih djela, o pojedinostima izvida ne može davati informacije zbog zakonske propisane tajnosti, a državnoodvjetničku odluku u predmetima oba riječka slučaja konzumacije određene tekućine će donijeti po primitku rezultata svih provedenih izvida naloženih nadležnim državnim tijelima”, priopćili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.


Policija nije htjela ni izaći


Nakon što je Stanko Laković popio gutljaj tekućine iz bočice, ispričao je, usta su mu izgorjela. Liječnici su utvrdili da je riječ o trovanju.


“Neko korozivno sredstvo, neka kiselina. Meni je par kapi prošlo dole po jednjaku i to mi je u biti spalilo jednjak. Da sam popio više, ne bi me bilo tu”, ispričao je Laković u listopadu razgovoru za RTL.Sadržaj bočice nije bilo moguće ispitati jer njegovoj supruzi u restoranu nisu htjeli dati ni bocu ni čašu iz koje je pio. Kad je tražila račun, na računu je bilo samo meso koje su naručili.


“Supruga je zvala policiju, policija nije htjela van izaći, znači, ako bude zvala, hitna će izaći, ako ne, nemaju što izlazit'”, požalio se.


O izlasku u javnost odlučio se tek nakon pet mjeseci, kad je uvidio da nema pomoći od pravosuđa i policije. Na RTL-u je pogledao prilog o devetogodišnjaku koji je u Krapini u ugostiteljskom objektu umjesto soka od jabuke dobio opasnu lužinu.


“To je bio okidač, jako me šokiralo jer znam kroz što ja prolazim i ne bih želio nikada nikome to”, rekao je.


U bolnici je proveo tjedan dana, a zbog spaljenog jednjaka smršavio 20 kilograma. U početku je svakih sedam, a sada svakih 20 dana, išao na anesteziju i bužiranje, odnosno širenje jednjaka.