Prognoza

Dolazi nagla i prilično “žestoka” promjena vremena. Srećom, neće dugo trajati

P. N.

Na Jadranu će tijekom nestabilne nedjelje zapuhati bura, prolazno jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarimaDanas će još prevladavati sunčano, osobito u Dalmaciji, dok će u sjevernijim krajevima povremeno biti više oblaka, samo ponegdje uz mogućnost gdjekoje kišne kapi. Navečer i osobito u noći na nedjelju sa sjeverozapada slijedi nova kratkotrajna promjena s kišom, ponegdje i grmljavinom, te osvježenjem, na Jadranu i često jakom burom, većinom na sjevernom dijelu na udare i olujnom. No, već u drugom dijelu nedjelje će se razvedravati pa će početkom novoga radnog tjedna ponovno diljem Hrvatske biti dosta sunčanog vremena, posebice na Jadranu, dok će na kopnu biti i povremene mjestimične kiše, piše HRT.


U subotu će u Slavoniji, Baraniji i Srijemu biti djelomice sunčano, uz povremeno umjeren jugoistočni vjetar. U drugom dijelu noći na nedjelju može biti kiše, pa i u obliku pljuskova. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna oko 24 °C. Još će toplije biti u središnjoj Hrvatskoj, uz poslijepodnevnu temperaturu i do 27 °C. Bit će djelomice sunčano, a navečer te osobito u noći jače će se naoblačiti uz kišu, pa i lokalno izraženije pljuskove s grmljavinom.


Pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji, u noći na nedjelju vrlo su vjerojatni najprije u Gorskom kotaru, a zatim i na sjevernom Jadranu te u Lici. Prije toga bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, na sjevernom Jadranu prema večeri i jugo. Poslijepodnevna temperatura između 21 i 25 °C, a jutro će najsvježije biti u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu od 8 do 11 °C. U Dalmaciji će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, a more će biti mirno ili malo valovito, prema otvorenom umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 27 °C.
Podjednako toplo, uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, te malo valovito more bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme.”


Tijekom nedjelje će se naoblačenje i osvježenje, s čestom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom premještati sa sjerozapada na jugoistok Hrvatske pa će već poslijepodne u većini kopnenih krajeva prevladavati sunčano. I početkom novoga tjedna bit će dosta sunčanog vremena, ali i povremene mjestimične kiše, te umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra.


Na Jadranu će tijekom nestabilne nedjelje zapuhati bura, prolazno jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarima. Od ponedjeljka pretežno sunčano, uz većinom umjerenu buru i tramontanu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.