Vremenska prognoza

Dobra vijest je da se sunčano i suho vrijeme vraća već u utorak. Loša da – neće dugo potrajati

P. N.

Foto Marin Aničić

Foto Marin AničićZbog kruženja vlažnog zraka u sklopu ciklone te zbog blizine ovog frontalnog sustava uz promjenljivu naoblaku kiše može, ali i ne mora biti, gotovo posvuda u Hrvatskoj. Stoga nije čudno što se otkazuju brojni događaji na otvorenome ovog vikenda. Otkazivanja događaja te problema s održavanjem nekih bit će i danas, jer će povremene kiše biti u većini krajeva, posebice potkraj dana i u noći na ponedjeljak. Na moru će uz to ponegdje puhati jako jugo. Sinoptička situacija neće se mnogo promijeniti u odnosu na subotu. I dalje će iznad našeg dijela Europe biti ciklona, pri čemu će se iznad nas zadržavati vlažan i ne odveć topao zrak, piše HRT.


U Slavoniji i Baranji promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ujutro mjestimice s maglom. Ponegdje tijekom dana može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom za koje je vjerojatnost najveća potkraj dana i u noći na ponedjeljak. Najniža temperatura od 13 do 16°C, a najviša dnevna od 22 na zapadu do 25°C, a 26°C na krajnjem istoku Slavonije. U središnjim predjelima više oblaka nego na istoku, također ponegdje s kišom, glavnina koje se očekuje kasno poslijepodne i navečer kada će mjestimice biti i grmljavine. Temperatura zraka ujutro između 13 i 15°C, a najviša dnevna od 19 do 22°C.


U gorju i na sjevernom Jadranu kiše će biti više nego drugdje, mjestimice i obilnije, pri čemu može biti nevera i pijavica na moru. Puhat će pritom jugo koje će potkraj dana okrenuti na jugozapadni i zapadni vjetar, na udare i jak. Najviša dnevna temperatura između 20 i 24°C u Istri i Hrvatskom primorju te od 16 do 20°C u gorju. Na srednjem Jadranu također jugo, mjestimice i jako, uz umjereno valovito te valovito more. Tijekom nedjelje izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a bit će i kiše, odnosno lokalnih neverina uz moguću veću količinu oborina mjestimice na sjeveru Dalmacije. Dnevna temperatura predviđa se od 24 do 27°C, u unutrašnjosti Dalmacije bit će vjerojatno malo niža.
Prema jugu će isto biti pljuskova, ali vjerojatno manje čestih nego drugdje na moru. I tu će puhati jugo, umjereno, većinom na otvorenome i jako, a temperatura zraka porast će do 25, 26°C.


Kiša još uglavnom u prvome dijelu ponedjeljka, zatim razvedravanje te će u utorak biti suho uz dosta sunca, ali ujutro mjestimice s maglom. Prema kraju utorka novo jače naoblačenje koje će donijeti mjestimičnu kišu u srijedu. Malo će zatopliti.


I na Jadranu prekosutra prijepodne kiša, ponegdje i neverini, uz mjestimice na udare jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Zatim sunčanije, no uz jugo u utorak opet više oblaka te u srijedu, kada će jugo jačati, ponegdje kiša i grmljavina, poglavito na sjevernom dijelu Jadrana, piše HRT.