Novi plan

Do petka odluka hoće li na online nastavu od petka i učenici viših razreda osnovnih škola

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marin Tironi PIXSELL

Foto Marin Tironi PIXSELL

Učenici srednjih škola bi se prema sadašnjim planovima u klupe trebali vratiti početkom idućeg polugodišta, odnosno 18. siječnja, a takvu odluku PGŽ je donio još prije dva tjednaOd idućeg ponedjeljka sve će srednje škole Primorsko-goranske županije započeti s online nastavom koja će trajati do početka zimskih praznika, a učenici bi se prema sadašnjim planovima u klupe trebali vratiti početkom idućeg polugodišta, odnosno 18. siječnja.


Na taj će način srednjoškolci izvan sustava provesti gotovo 40 dana, čime će se smanjiti njihova cirkulacija među građanima, a takvu je odluku Primorsko-goranska županija donijela prije dva tjedna. Ovaj će tjedan pak Stožer civilne zaštite raspravljati i o mogućnosti da se od 14. prosinca online nastava, odnosno C model nastave, uvede i za osnovce. Online nastavom, usuglasi li se Stožer, bili bi obuhvaćeni samo učenici viših razreda, odnosno predmetne nastave, a hoće li i stariji osnovci na online nastavu, znat će se do petka.


Stav o potrebi uvođenja online nastave za srednjoškolce ovaj je tjedan iznijela i Vlada, međutim konačnu odluku o prelasku na online nastavu srednjih škola ipak će donijeti županije u suradnji sa stožerima civilne zaštite. Do sada je takvu odluku donijelo osam županija pa je za očekivati da će većina hrvatskih srednjih škola od ponedjeljka pak imati nastavu u virtualnom okruženju.
Uz primorsko-goranske srednje škole, od 14. prosinca online nastavu imat će sve zagrebačke srednje škole, dok su u Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji već započeli s online nastavom za srednjoškolce. Krapinsko-zagorska županija donijela je pak odluku o prelasku na mješoviti B model do zimskih praznika, a to znači da će 50 posto učenika u toj županiji od 14. prosinca nastavu pratiti online, dok u nekim županijma razmišljaju da bi na online nastavu prešli samo u posljednja tri dana prije božićnih blagdana, odnosno od 20. do 23. prosinca.