Do četvrtka pravi jesenski ugođaj uz povremenu kišu i pad temperature. Vikend opet sunčaniji

P. N.

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac PIXSELL

Bura će u četvrtak pojačati na umjerenu do jaku, na udare podno Velebita i vrlo jaku, a u petak oslabjeti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-VršnakPromjenjivo razdoblje, koje je počelo s ponedjeljkom, trajat će sve do četvrtka, uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu, većinom najčešću potkraj srijede te u četvrtak, kada će bura podno Velebita biti jaka, na udare i vrlo jaka. Jesenskom ugođaju pridonijet će i mjestimična jutarnja magla, a i postupni pad temperature. Prema vikendu ponovno sunčanije i uglavnom prosječno toplo, kaže za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U utorak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno uz malo kiše, a poslijepodne i dulja sunčana razdoblja. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar nakon razmjerno toplog jutra poslijepodnevna temperatura bit će između 21 i 24 °C. Malo toplije bit će danju u središnjoj Hrvatskoj, uz uglavnom suho vrijeme, te djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Ujutro ponegdje može biti magle. Magle će vjerojatno biti i po kotlinama gorskih krajeva, a danju djelomice sunčano. Mala vjerojatnost za malo kiše postoji ponajprije u Lici. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, ali uz obalu puhat će umjerena, podno Velebita na udare i jaka bura, od sredine dana prema otvorenom moru i sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Temperatura u gorju između 20 i 23 °C, na moru od 24 do 27 °C.


Pretežno sunčano i danju još malo toplije bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će slaba do umjerena bura, poslijepodne jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Podjednako i na jugu Hrvatske – ujutro bura, poslijepodne vjetar s mora. Uz pretežno sunčano vrijeme temperatura zraka porast će od jutarnjih 17 do 21 °C, do poslijepodnevnih 27 ili 28 °C.”
Malo kiše uz promjenjivu naoblaku na kopnu može pasti u srijedu, a češća će biti u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, kada će se uz umjeren sjeveroistočnjak prema kraju dana razvedravati. U petak sunčanije, ali ujutro uz mjestimičnu maglu. Temperatura zraka u postupnom padu. Na Jadranu će kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom mjestimice biti u četvrtak. U srijedu promjenjiva naoblaka, a u petak će prevladavati sunčano. Bura će u četvrtak pojačati na umjerenu do jaku, na udare podno Velebita i vrlo jaku, a u petak oslabjeti.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.