Kupovina glasova

DIP ušao u trag SMS poruci kojom se nudi 500 kuna za glas birača, tvrde da je sve samo šala

Hina

Foto Matija Habljak PIXSELL / Facebook

Foto Matija Habljak PIXSELL / Facebook

Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnijeDržavno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju predvečer kako se ‘ušlo’ u trag sms poruci, koja se širila društvenim mrežama upućujući na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima.


Poruka je odaslana sa privatnog broja, sve ukazuje da se radilo o šali, odnosno fake poruci, kazala je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.


Od kuda je poruka odaslana, Lovrin nije mogla precizirati. Navela je tek kako je HAKOM otkrio da je odaslana s privatnog broja koji je blokiran.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) ranije u nedjelju potvrdilo je kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru.


Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnije.


Nedjeljni, drugi krug izbora, po informacijama iz DIP-a, uglavnom protječe mirno, uz manje primjedbe birača koje se otklanjaju u hodu.


Ima primjedbi da prethodni, privremeni upisi nisu provedeni, ali to je pitanje koje rješava Ministarstvo uprave, a ne DIP, napomenula je Lovrin.


DIP-u je dojavljeno i kako se u Zadru i Splitu dijele letci u kojima se predsjednički kandidati ocrnjuju, te kako su u Splitu uočeni neprimjereni grafiti.


Najozbiljniji incident u nedjelju se dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao je, pozvana je policija i pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.


Najozbiljniji incident na nedjeljnim izborima za predsjednika države dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao ju, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP). 


Ravnateljstvo policije izvijestilo nas je da se incident dogodio na biračkom mjestu broj 49 u 9,15 sati, izjavio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


Zbog incidenta je pozvana policija, pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, dodao je Hojski, navodeći da se nakon policijskog postupanja situacija smirila.


Za nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika države u zemlji i inozemstvu otvorena su 6. 533 biračka mjesta i na njima angažirano isto toliko biračkih odbora koji imaju po šest članova.