Lokalni izbori 2021.

DIP objavio nove podatke o izlaznosti, u PGŽ i Rijeci glasalo manje birača nego prije dva tjedna

P. N., Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.  Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultateU Hrvatskoj je u nedjelju ujutro otvoreno gotovo 5.496 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina.


OTvoreno je  tisuću biračkih mjesta manje nego u prvom krugu prije 14 dana, među njima je i 25 pod šatorima na Banovini. Unatoč činjenici da se radi o potresom pogođenom području, odaziv je na Banovini dobar – 15, 8 posto.


Birači u nedjelju biraju načelnike 87 općina, gradonačelnike 56 gradova i Grada Zagreba, te 14 župana.

Foto galerija: Drugi krug lokalnih izborai u mjestima Viškovo, Matulji, Poljane, Crikvenica i Bribir Foto: Marko Gracin

Drugi se krug održava  432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića, izbore motri nešto više od 8300 promatrača.


Birališta otvorena u 7 sati zatvaraju se u 19 sati, a time prestaje dvodnevna izborna šutnja za čije su kršenje propisane kazne od tri tisuće kuna, primjerice za građanina, do pola milijuna kuna za političku stranku koja to učini.


NOVO! 17:25 Gong je poslao priopćenje o kršenju izborne šutnje u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj.


“Osim kršenja izborne šutnje, upita o glasanju birača koji zbog zdravstvenih problema nisu mogli pristupiti biračkim mjestima, drugi krug lokalnih izbora prošao je mirno.


Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, građani Zagreba prijavili su distribuiranje letaka jednog kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.


Iz Vukovara, Petrinje i Trilja primili smo dojave građanki o SMS i WhatsApp porukama i telefonskim pozivima da se glasa za određene kandidate.


Neujednačena pravila o izbornoj šutnji za različite vrste izbora, doprinose zbunjenosti i nerazumijevanju od strane birača, ali i medija koji izvještavaju o izborima. Obaveza šutnje na lokalnim izborima odnosi se i na fizičke osobe i njihove profile na društvenim mrežama, što, smatramo nije dovoljno poznato.


Građanke su nam se javljale s upitima oko procedura glasanja za osobe koje ne mogu doći na biračka mjesta zbog bolesti.


Smatramo da Državno izborno povjerenstvo (DIP), kao i gradska i općinska povjerenstva, trebaju bolje informirati i educirati birače oko mogućnosti dolaska biračkih odbora kod kuće, za bolesne i teško pokretne osobe, kao i one u samoizolaciji.


Tehničke upute za provođenje izbora koje za svake izbore objavljuje DIP i kojima se služe izborna povjerenstva i birački odbori, često nisu objavljeni u strojno pretraživim formatima, već kao skenirani dokumenti što otežava nalaženje informacija u njima”. poručuju iz Gonga.


NOVO! 17:00 Državno izborno povjerenstvo objavilo je nove podatke o izlaznosti birača u drugom krugu izbora. Do 16.30 sati na birališta diljem Hrvatske izašlo je 29,18% građana.


Za usporedbu, do 16.30 u prvom krugu lokalnih izbora izlaznost je bila 35,54%. Podsjetimo, u drugom krugu lokalnih izbora četiri godine ranije izlaznost je do 16.30 sati bila je 27,45 posto.


Do 17 sati prema podacima Državnog izbornog povjerenstva u Primorsko-goranskoj županiji na drugi krug lokalnih izbora izašlo je 26.24% birača. Prije dva tjedna, u prvom krugu lokalnih izbora u PGŽ je izašlo 32,80% birača.


U Rijeci, pak, do 16.30 sati na izbore je izašlo 26.546 birača ili njih 26,33%. U prvom krugu prije dva tjedna izlaznost do 16.30 sati iznosila je 28,2%. Prije četiri godine do 16.30 sati glasovalo je 20,96% riječkih birača.“Najveća izlaznost je u Ličko senjskoj, čak 44%. Slijede Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županija.


Najmanja izlaznost kod županija je u Zagrebačkoj županiji, Istarskoj te u Osječko-baranjskoj županiji.


Kod gradova najveća je izlaznost u Gospiću, tamo su pršli 50%. Slijede Pazin i Sisak. Najmanje je u Velikoj Gorici – samo 14 posto, slijede Koprivnica i Osijek”, rekao je Slaven Hojski iz DIP-a za HRT.Što se tiče četiri najveća grada, u Zagrebu je nešto veća izlaznost nego u prvom krugu, u Splitu i Rijeci oko 1% slabija. Najmanja izlaznost je u Osijeku.


U usporedbi s 2017. godinom izlaznost je nešto veća na razini RH.


NOVO! 15:48 Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u nedjelju kako je pripremilo mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanje – mIzbori.


Mobilna aplikacija za uvid u rezultate glasovanja – mIzbori namijenjena je javnosti za uvid u rezultate glasovanja. Aplikacija je dostupna na sljedećim poveznicama: https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.apisit.mIzbori&hl=hr&gl=US


https://apps.apple.com/us/app/mizbori/id1051279896?itsct=apps_box_link&itscg=30200


Aplikacija je dostupna za Android smartphone (Google Play) i za iPhone (AppStore) te je za korištenje potrebno instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću.


Mobilna aplikacija za kontrolu zapisnika namijenjena je prvenstveno članovima biračkih odbora za kontrolu zapisnika o radu biračkih odbora te je dostupna na sljedećoj poveznici: https://www.izbori.hr/lokalni2021/kontrola-zapisnika/2/.


Mobilnu aplikaciju nije potrebno instalirati, već je samo treba pokrenuti na navedenom linku.


NOVO! 14:00 Na biračko mjesto u Poljanama izašao je aktualni župan i kandidat za župana Zlatko Komadina. Glasovala je i kandidatkinja za načelnicu Matulja Eni Šebalj, te kandidat za načelnika Matulja Vedran Kinkela. Svoju biračku dužnost obavila je i aktualna načelnica Viškova te kandidatkinja za tu dužnost Sanja Udović.


Davor Štimac s obitelji je stigao na biralište na Costabelli / Snimio Vedran KARUZA

Davor Štimac s obitelji je stigao na biralište na Costabelli / Snimio Vedran KARUZA


NOVO! 13:19 Izborno povjerenstvo Grada Zagreba razriješilo je dužnosti predsjednicu, potpredsjednicu i članicu biračkog odbora u na biračkom mjestu 282 – OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92. jer su se fotografirali s kandidatom za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem.


Izborno povjerenstvo Grada Zagreba primilo je u 9,35 sati prijavu o tom događaju na spomenutom biračkom mjestu, te je odmah razriješilo Izborno povjerenstvo Grada Zagreba odmah je reagiralo i razriješilo tri članice biračkog odbora  na iste dužnosti imenovalo nove osobe.


U priopćenju Izborno poverenstvo Grada Zagreba podjetil je kako, sukladno članku 35. stavku 3. Zakona o lokalnim izborima, izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.


Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.


Također, Izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da uklone postojeće fotografije članova biračkog odbora i kandidata za gradonačelnika te da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi.


NOVO! 12:20 Na birališta u Rijeci izašli su dvojica kandidata za gradonačelnika Rijeke – Marko Filipović i Davor Štimac.


Marko Filipović došao je na biralište na Kantridi sa svojom bakom, odnosno nonom Maricom, dok je Davor Štimac stigao na biralište na Costabelli u pratnji svoje supruge i djece.


Marko Filipović stiže na biralište na Kantridi sa svojom bakom / Snimio Vedran KARUZA

Marko Filipović stiže na biralište na Kantridi sa svojom bakom / Snimio Vedran KARUZA


NOVO! 12:00 Do 11:30 sati na izbore je izašlo 14,09 posto birača, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP). Iako su, kako je navedeno, zbog različitoga broja jedinica u kojima se izbori ponavljaju, brojke teško usporedive, današnji odaziv je nešto manji od odaziva birača u drugom izbornom krugu prije četiri godine kada je do istoga vremena glasovalo 14, 81 posto birača.


U Primorsko-goranskoj županiji odaziv je 13,41 posto. U Istarskoj županiji na izbore je do 11:30 sati izašlo 11,54 posto birača.  Na području Grada Zagreba odaziv je 17,04 posto do 11:30 sati. U Zagrebačkoj županiji na izbore je do 11:30 sati izašlo 10,99 posto birača, u Karlovačkoj županiji odaziv je 12,60 posto, dok je u Ličko-senjskoj županiji najbolji odaziv – čak 21,25 posto. U Krapinsko-zagorskoj županiji odaziv je prilično dobar – 18,47 posto.


Najmanji odaziv imaju Zagrebačka (11 posto), Virovitičko-podravska (11,45) i Istarska županija (11,54).


Od gradova, najbolji odaziv imaju Gospić (25,66 posto), Sisak (19,46 posto) i Varaždin (17, 74).


U Splitu je prijepodne, odnosno do 11, 30 sati glasovalo 16, 61 posto birača, u Rijeci njih 13, 24 posto, a u Osijeku 11,17 posto.

Foto galerija: Drugi krug lokalnih izbora u Rijeci Foto: Vedran KaruzaZlatko Komadina glasovao je u Poljanama / snimio Marko GRACIN

Zlatko Komadina glasovao je u Poljanama / Snimio Marko GRACIN


NOVO! 11:54 Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).


Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.


S obzirom na upite koje dobiva o broju biračkih listića koje će građani dobiti na biračkim mjestima, GONG je objasnio da u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića – za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada birači glasaju za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije jer je Zagreb ujedno i županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana.


Navedeno je da građani i građanke nerijetko kontaktiraju GONG s upitima kako glasati od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili su pak bolesni. S tim u vezi GONG je istaknuo da građani mogu do podneva kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće.


GONG apelira  na građane i građanke da prije izlaska na biralište u Registru birača potraže adresu svoga biračkog mjesta.


Podsjeća se da GONG tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.


GONG se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.


Na kraju, GONG podsjećada je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila [email protected]


NOVO! 11:47 Glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski upozorio je u nedjelju da dio portala ne poštuje izbornu šutnju na drugom krugu lokalnih izbora i da su za kršenje predviđene ozbiljne novčane kazne.


„Samo glasovanje protječe u redu, no dio portala ponaša se kao da nema izborne šutnje“, rekao je Hojski Hini i konkretizirao kako pojedini portali objavljuju izjave nekih kandidata za gradonačelnike što ne bi smjeli. Koji su to, nije konkretizirao.


U redu je objaviti informaciju da su kandidati glasovali, no ne i izjave, najave, odnosno širiti priču, objasnio je.


Hojski tumači kako je kršenje šutnje na lokalnim izborima u nadležnosti općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava i kako su neka od njih već dokumentirala slučajeve kršenja koje bi onda trebala uputiti nadležnim prekršajnim sudovima.


Zakon je za kršenje izborne šutnje predvidio kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe, dakle građane, do čak pola milijuna kuna za pravne osobe.


DIP je proteklih dana u više navrata pozvao sve sudionike drugog izbornog kruga, fizičke i pravne osobe, ali i medije da poštuju šutnju.


Pozvao je da se ne objavljuju promidžbene poruke i fotografije kandidata u medijima, ne postavljaju novi plakati ili letci te da se građani ne pozivaju da glasuju za pojedine kandidate, bilo telefonski, SMS porukama ili elektroničkom poštom.


NOVO! 11:31 Na zagrebačkoj Osnovnoj školi Borovje jutros je zatečen grafit neprimjerenog sadržaja koji je škola odmah prefarbala, javlja televizija N1.


Natpis “Spasimo Zagreb od komunista” dočekao je u nedjelju ujutro, na drugi krug lokalnih izbora, članove biračkog odbora na biračkom mjestu u Borovju.


“U toj su školi tri izborna mjesta, jedina u Borovju. Natpis nas je dočekao jutros i domar ga je odmah prefarbao. Takav natpis je jasan primjer kršenja izborne šutnje, a predstavlja i uništavanje javnog dobra”, naglasila je jedna članica biračkog odbora za N1.


Policija je događaj prijavila, kaže, po službenoj dužnost.


NOVO! 8:46 – Sva biračka mjesta za drugi krug lokalnih izbora, a gotovo ih je 5.500, otvorena su i prvi birači već su obavili svoju dužnost, potvrdila je u nedjelju članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec. Otvoreno je svih 5. 496 biračkih mjesta, pa i onih 25 pod šatorima na Banovini, rekla je Belec Hini.


Istaknula je kako je prvi izborni sat protekao u redu i kako do DIP-a nisu stigle prijave o eventualnim nepravilnostima. Koliko se birača odazvalo kroz nedjelju prijepodne, DIP će objaviti točno u podne.


NOVO! 8:40 – U Zagrebu je Tomislav Tomašević glasao na biračkom mjestu u OŠ Kralja Tomislava. Nešto prije njega, to je na biralištu u Gračanima učinio i Miroslav Škoro.


Foto Davor Kovačević


——————————————————————


Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.  Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate. Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina.  Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića. U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.


Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.


Na glasačkom listiću dva kandidata


Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu.


Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.


Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Izuzetak je općina Kraljevec na Sutli, gdje će na listiću biti imena troje kandidata SDP-ove Blanke Stipičić Berić, HDZ-ova Dražena Jambrešića i nezavisne Danijele Pongrac, dvoje posljednjih u prvom je krugu dobilo isti broj glasova, pa oboje idu u drugi krug s Berić. Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio. Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali.


Listići za izbor župana su plave boje, za gradonačelnike i načelnike, bijele.


Epidemiološke mjere nepromijenjene


Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, u nedjelju vrijede iste mjere zaštite od covida kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.


Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu. Glasovati će moći i birači koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.


Birači pozitivni na covid ne mogu na biračko mjesto, njima dolaze članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.


Izbore će motriti nešto više od 8300 promatrača. DIP će u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača.


Ponavljanje izbora


U nedjelju se ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina na jednom biračkom mjestu i za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda na osam biračkih mjesta.