Vremenska prognoza

Diljem Hrvatske puše olujni vjetar, vrijeme je dosta opasno: ‘Ne izlazite na otvoreno bez potrebe’

Hina

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELLDiljem Hrvatske bit će vjetrovito kao malo kada pa kišobrani kao zaštita od barem povremene kiše, štoviše – gdjegod i obilnije – neće biti od velike pomoći. I dok na Jadranu i područjima uz njega jaka i olujna bura nije neobična ni osobito rijetka pojava, pa čak ni orkanski udari podno Velebita – u mnogim mjestima sjeverne Hrvatske tijekom ponedjeljka, dijelom i utorka, nastavit će se u nedjelju započeti problemi s olujnim udarima vjetra. Stoga će vatrogasci i neke druge hitne službe i dalje imati dodatnih aktivnosti.


I temperatura zraka u prvom dijelu tjedna u mnogim će krajevima biti raritetna za ovo doba godine. Srećom, ne najniža dnevna, nego “samo” najviša. Poslijepodneva će biti hladna kao rijetko kada, ponegdje vjerojatno i nikada u razdoblju između 13. i 15. svibnja, a ako se rekordi na pojedine datume i ne dogode – srednja najviša temperatura zraka toga razdoblja gotovo sigurno će barem mjestimice biti rekordno niska, osobito u sjevernim krajevima unutrašnjosti.


Uz sve to, valja spomenuti i da će munja i gromova biti uglavnom na Jadranu, a u gorju će mjestimice padati i snijeg – u ponedjeljak vjerojatno u višem, u utorak i nižem. Zbog čestih oborina, ponegdje i obilnih, ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini – vodostaji rijeka već tijekom nedjelje su ponegdje počeli rasti, a sljedećih će dana još i više.
Srećom, od srijede će atmosferske prilike biti stabilnije pa će oborina biti manje, a sunčanog vremena više, pri čemu će i temperatura zraka zamjetno porasti. I vjetar će slabjeti, tijekom tijekom utorka najprije u sjevernim krajevima unutrašnjosti, u srijedu i na Jadranu, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Na kopnu u utorak i srijedu i dalje većinom oblačno s kišom, ali ipak slabijom nego u ponedjeljak. U utorak u gorju mjestimice može biti susnježice i snijega. Od četvrtka više sunčanog vremena, tek ponegdje uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova te toplije. U utorak se očekuje slabljenje sjevernog vjetra, a u srijedu i četvrtak većinom tiho. Na Jadranu idućih dana promjenljivo i nestabilno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito do sredine tjedna, od kada se očekuju i dulja sunčana razdoblja. U utorak bura će postupno slabjeti, a u četvrtak prolazno će zapuhati umjereno jugo.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).


Samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 Karin-Obrovac-Gračac)?, autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle ??i ?Delnice ?(obilazak za ostala vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar), državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački? te Paški most.


Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica dodatno je ??zabrana i za dostavna te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).


Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni.


Zbog srušenog drveća u prekidu je promet na Sljemenskoj cesti.


Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.


Policija uprava zagrebačka (PUZ) u ponedjeljak je zbog jakog i olujnog vjetra na području grada Zagreba i Zagrebačke županije objavila upozorenje u kojem preporuča građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno.


»Zbog jakog i olujnog vjetra koji će i tijekom današnjeg dana puhati na području grada Zagreba i zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučamo građanima da koriste javni prijevoz. Također pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje. U slučaju potrebe za pomoći nazovite na žurni broj 112«, stoji u upozorenju PUZ-a građanima Zagreba i zagrebačke županije.


Na riječkom području puše jaka bura, no jutros se nakratko ukazala i duga. Snimili smo je na obilaznici pored Bakra.