Nova poruka

Đikić otkrio što je savjetovao Plenkoviću: ‘Samo na taj način možemo u roku od 15 dana opet biti ispred virusa’

P. N.

Ivan Đikić / foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ivan Đikić / foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Savjetovao sam premijeru da trebamo uvesti oko 20.000 testiranja dnevno u sljedećih 10-15 dana, što će biti prvi korak da ponovo brojevima budemo ispred virusa i uvidimo lokalne opasnostiHrvatski znanstvenik Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu, kaže kako hitno treba pomoći preopterećenom zdravstvenom sustavu, jer su aktualne brojke (74 umrle osobe jučer) izuzetno visoke.


“Potrebna je uistinu globalna aktivacija svih građana da shvate da ti brojevi mogu rasti i preko stotinu mrtvih dnevno, što bi bio psihološki šok za mnoge građane, a posebno stručnjake koji već dugo upozoravaju na alarmantnost situacije u Hrvatskoj. Sjetite se da smo u proljeće imali ukupno 108 umrlih unutar četiri mjeseca pandemije. Zašto? Jer smo stručno reagirali i bili uvijek ispred virusa pravilnim mjerama, kaže Đikić za HRT, podsjećajući kako Hrvatska u posljednjih 14 dana ima incidenciju od 1040,3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika prema statistici Europskog centru za kontrolu bolesti (ECDC). Gori od nas je jedino Luksemburg s 1210,1 zaraženog na 100 tisuća stanovnika.


Kaže da njegove prognoze o preko 1.500 preminulih u Hrvatskoj do kraja studenog nisu bitne.
“Ovakvu stopu smrtnosti u studenom smo sigurno mogli umanjiti da smo uveli na vrijeme upravo mjere koje su strukovne organizacije i mnogi članovi Znanstvenog savjeta tražili od Vlade. Također veliki problem je danas vjerodostojnost podataka koje dobivamo testiranjem, na što su također jasno ukazivali brojni epidemiolozi u RH. Već duže vrijeme imamo oko 30% pozitivnosti na ukupnom broju testiranja, što znači da ne možemo pratiti lokaciju širenja virusa jer je virus svuda oko nas”, dodao je Đikić, koji ima i novu poruku za premijera Plenkovića.


“Posebno je važno uvesti transparentna pravila tko vrši testiranja i koga se treba testirati, te regulirati maksimalno dopuštene cijene i uvjete testiranja za državne, ali i privatne laboratorije. Svi testirani rezultati trebaju biti dio službene statistike jer ćemo samo tako na temelju točnih brojeva moći predvidjeti situaciju u sljedeća tri-četiri tjedna. Savjetovao sam premijeru da trebamo uvesti oko 20.000 testiranja dnevno u sljedećih 10-15 dana, što će biti prvi korak da ponovo brojevima budemo ispred virusa i uvidimo lokalne opasnosti. Tada ćemo moći definirati i točne parametre incidencije zaraženih od 200 ili 500 ili 1000 na 100.000 stanovnika, prema čemu ćemo uvoditi i nove učinkovitije mjere ako treba i prije 21. prosinca”, dodao je Đikić za HRT.


Kaže da svi moraju shvatiti opasnosti koje su ispred nas, budući sadašnja kriza predstavlja najozbiljniji izazov još od vremena Domovinskog rata.